Σελίδες

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ερώτηση στην Κομισιόν για την κατεδάφιση του Αγ. Αθανασίου στους Δρυμάδες από τον Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στην Χειμάρα από τις αλβανικές αρχές Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στην Χειμάρα, από τις αλβανικές αρχές αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Ράμα, έχοντας υπόψη πως «ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι βασικό κριτήριο ένταξης στην Ευρωπαϊκη Ένωση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «σε τι κινήσεις θα προβεί για να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία καθώς και η ανακατασκευή του Ναού που παρανόμως κατεδαφίστηκε»
Αναλυτικά το επίσημο κείμενο της ερώτησης:
Στις 04:00 το πρωί της 26ης Αυγούστου κατεδαφίστηκε από τις Αλβανικές Αρχές ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στους Δρυάδες της Χειμάρας. Η κατεδάφιση έρχεται σε συνέχεια επεισοδιών στην περιοχή.
Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε σκληρά αυτά τα γεγονότα, «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως» και ζήτησε από την Αλβανική Κυβέρνηση να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες εξομάλλυνσης από τους πιστούς της κατεδάφισης, προηγήθηκαν οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Ράμα ο οποίος δήλωσε ότι «είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία».
Έχοντας υπόψη ότι:
-Η Αλβανία είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
-Ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι βασικό κριτήριο στην διαδικασία ένταξης
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Γνωρίζει το γεγονός;
Σε τι κινήσεις θα προβεί για να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία καθώς και η ανακατασκευή του Ναού που παρανόμως κατεδαφίστηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.