Σελίδες

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Παρέμβαση Παναγιώτη Μπάρκα για την συνάντηση Ομόνοιας - Ελλήνων καθηγητών Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου

ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ;!

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, 

Διάβασα με προσοχή την ανακοίνωσή Σας για την χθεσινή συνάντηση που ελάχιστοι εκπρόσωποι της επιτροπής παιδείας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, των οποίων ήσασταν επικεφαλής, είχαν με εκπρόσωπο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

Δεν ήθελα με τίποτε ώστε η τεράστια προσπάθεια των καθηγητών του Τμήματος, του δασκαλικού κόσμου, των διευθυντών των σχολείων και λοιπών φορέων, (όπως των διευθύνσεων παιδείας) για την εκπόνηση μιας τόσο σημαντικής έκθεσης για την παιδεία μας, να έκανε την πρώτη δημόσια παρουσία της με αντιδράσεις και αρνητικές θέσεις. Η προσωπική και όχι θεσμική αναγκαστική παρέμβασή μου οφείλεται στο γεγονός ότι στην ανακοίνωσή σας, δεν ήσασταν αντικειμενικός, ορθολογικός και συνεργάσιμος και δείχνετε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δυσκολεύεται να αλλάξει νοοτροπία στις σχέσεις της με θεσμούς και παράγοντες στο χώρο μας. 


Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου (και όχι το ελληνικό Τμήμα) μετά από εργασία μερικών μηνών και έχοντας τη συνεργασία όλου του δασκαλικού κόσμου και λοιπών αρμόδιων φορέων, εκπόνησε τη σοβαρή αυτή έκθεση (και κατά την εκτίμησή σας) για την κατάσταση στην παιδεία στη μητρική γλώσσα και τους λόγους που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις για το ξεπέρασμα των προβλημάτων. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέες προτάσεις των αρμόδιων φορέων (των διευθυντών όλων των σχολείων μας στο αλβανικό δημόσιο) και αφού εγκρίθηκε ομόφωνα, αποφασίστηκε ώστε το Τμήμα μας να αποτελέσει τον συντονιστικό φορέα για την διεκπεραίωση των προτάσεων στην πράξη, εφόσον πρόκειται για τον πλέον αρμόδιο επιστημονικά και λειτουργικά φορέα αναγνωρισμένο και από το αλβανικό κράτος. 


Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε ώστε να ζητηθεί και η στήριξη των λοιπών φορέων και παραγόντων, πολιτικών και εκλεγμένων, που δρουν στη ε.ε. μειονότητα, για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Όπως σας είναι γνωστό η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ένας από τους φορείς αυτούς στους οποίους εμείς απευθυνθήκαμε. Σας είναι επίσης γνωστό ότι εκείνοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με θετικό τρόπο για τη στήριξη της προσπάθειας. (Εκτός από το ΚΕΑΔ) Συμφώνησαν επίσης, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας, όπως και τρόπος στήριξης της προσπάθειας του Τμήματος. Μάλιστα, επί αυτού, σας παρουσιάστηκε και ένα σχέδιο πρότασης προς υπογραφή απ όλους τους φορείς και το απορρίψατε. (Θα το υπογράψουν όλοι οι άλλοι εκτός από σας και το ΚΕΑΔ) 


Αυτό είναι το ελάχιστο του κακού. Εκείνο όμως που προβληματίζει αφάνταστα, είναι η αντίληψη που έχετε για τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων στην ε.ε. μειονότητα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι ένας φορέας που χρέος έχει να καθοδηγεί, συντονίζει, εμπνέει και στηρίζει κάθε προσπάθεια, κοινή ή ατομική, που στόχο έχει να προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία προς το κοινό εθνικό συμφέρον. Δεν είναι ο φορέας που καπελώνει, ιδιοποιείται, ή και εμποδίζει τέτοιου είδους προσπάθειες. Το τονίζω αυτό διότι στην ανακοίνωσή σας φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποφεύγετε, και να συμβάλλετε από κοινού με τους άλλους παράγοντες για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, (τόσο το περισσότερο όταν είναι γνωστό πως η ΟΜΟΝΟΙΑ φέρει τις πολλές αμαρτίες για την κατάσταση στην παιδεία στη μητρική γλώσσα), και να στηρίξετε έστω και μονομερώς την προσπάθεια αυτή. Απεναντίας λέτε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ θα στηριχτεί στην έκθεση αυτή για να κάνει τη δική της έκθεση....;!!



Φαίνεται κύριε Πρόεδρε ότι στην ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αλλάζουν τα πράγματα και οι νοοτροπίες. Το επισημαίνω αυτό διότι και πριν από κάποια χρόνια όταν το Τμήμα μας έκανε την υπέρβαση για την αναβάθμισή του και την ισοτιμία του με παρόμοια Τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε στο πλευρό εκείνων των δυνάμεων που δεν ήθελαν την υπέρβαση αυτή, και τα κατάφεραν.
Προσωπικά νόμιωα ότι ως νέος πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και μετά από τα όσα μεσολάβησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και έχοντας υπόψη τις ευθύνες του θεσμού του οποίου προεδρεύετε και στο θέμα της παιδείας, θα είχατε την τόλμη και το κουράγιο, ώστε, αφού τη μελετούσατε σε βάθος την έκθεσή μας, να τη στηρίζατε και ασφαλώς να βοηθούσατε να βελτιωνόταν. (και όχι να διεκδικήσετε κάτι άλλο- νοοτροπία μονοπωλίου) 


Κύριε Πρόεδρε, θέλω επίσης να σας πω, χωρίς να Σας προσβάλλω, ότι το επίπεδο της επιτροπής παιδείας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, (αυτούς τους δύο που είδαμε στη συνάντηση-καφέ) δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το επίπεδο των καθηγητών του Τμήματος, ούτε με το επίπεδο των διευθυντών των σχολείων στη μητρική γλώσσα! Είδαμε όλο αυτό το διάστημα πραγματικά παθιασμένους ανθρώπους για την παιδεία μας στη μητρική γλώσσα. Και όπως Σας ανέφερα, οι καθηγητές του Τμήματος και οι διευθυντές και οι δάσκαλοι των σχολείων κουράστηκαν επί μήνες για να ολοκληρώσουν την επιστημονική διαδικασία εκπόνησης της έκθεσης, (ήταν επίσης η πρώτη του είδους). Νομίζω ότι πρέπον για Σας είναι να στηρίξετε την προσπάθεια. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά εφικτό με την κοινή προσπάθεια όλων, όπως εύκολο το ναυάγιο με το εμπόδιο έστω και ενός.


Δε θέλω να με παρεξηγήσετε και ούτε να κρίνεται τη θέση μου αυτή εμπόδιο στη συνεργασία μας. Απεναντίας, για μένα η συνεργασία προέχει και προηγείται, διότι ποτέ δεν ξεκινάω από προσωπικά συμφέροντα και το ίδιο πιστεύω και για σας!


Προσωπικά, ωστόσο, θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως την ετοιμότητα Ελλήνων μειονοτικών βουλευτών, των Ελλήνων δημάρχων, του Κόμματος των Ελλήνων ΜΕΓΑ και της επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων, οι οποίοι συμφώνησαν να υπογράψουν το κοινό κείμενο στήριξης των προτάσεων που κάνει η έκθεση του Τμήματος, ο οποίες θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας, όπως και στο αντίστοιχο στην Ελλάδα, όπως του Τμήματος ως συντονιστικό φορέα. 
Σας ευχαριστώ για την κατανόηση. Η παρέμβασή μου είναι προσωπική. Η γενικότερη ανάλυση θα γίνει στο Τμήμα και όπως αποφασίστηκε στην κοινή συνάντηση με τους διευθυντές, θα ενημερωθούν οι συμπράττοντες φορείς και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.


Με την εκτίμησή μου 
Παναγιώτης Μπάρκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.