Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Συμπλοκή ανταρτών του ΡΚΚ και Στρατοχωροφυλακής στην Αργυρούπολη του Πόντου

Οι ένοπλες συμπλοκές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, εξαπλώνονται και εκτός τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.


Χθες το βράδυ, στις 22:45, ομάδα ανταρτών συνεπλάκη με περίπολο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε ορεινή περιοχή του χωριού Γκιούνγιουζου (Günyüzü), που βρίσκεται στην επαρχία Κιουρτούν, του νομού Αργυρούπολης.

Οι αντάρτες συνεπλάκησαν με ομάδα των ειδικών δυνάμεων της διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Κερασούντας, που έκανε περιπολίες στην περιοχή.

Ο νομάρχης Αργυρούπολης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι επιχείρηση εντοπισμού τις τριμελούς ομάδας των ανταρτών συνεχίζονται, ενώ σημείωσε ότι από την συμπλοκή δεν υπήρχαν τραυματισμοί.

pontos-news.gr

Δύο νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας κατά της τουρκικής χωροφυλακής

Δύο μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ. Σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, υπεύθυνοι για την επίθεση ήταν κούρδοι αντάρτες.

Τρακτέρ παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη δίπλα σε τμήμα της χωροφυλακής, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η πόλη Ντογκομπαγιαζίτ βρίσκεται στην επαρχεία Αγκρί, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. 

Από τις 24 Ιουλίου, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ως αντίποινα για τις επιθέσεις κούρδων ανταρτών κατά τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το Σάββατο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό Ζαργκαλα, στις παρυφές της οροσειράς Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις του PKK.  Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα, ενώ άλλοι 15 τραυματίστηκαν.


Newsroom ΔΟΛ



Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου οι Κούρδοι πέτυχαν μια μεγαλειώδη νίκη
Η Τουρκία ακολούθησε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στο ζήτημα της Συρίας. Πρώτα σχεδίασε τη δημιουργία μιας ένωσης μουσουλμανικών κρατών στην περιοχή, με στόχο την ανασύσταση μιας μικρής «οθωμανικής αυτοκρατορίας». Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου αυτού ήταν η Συρία, γι' αυτό ο Ερντογάν φιλοξενούσε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο το ζεύγος Ασαντ στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη.
Μόλις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα σχέδια των ΗΠΑ για τη διάλυση της Συρίας, τότε η Τουρκία «άδειασε» εν ψυχρώ τον Ασαντ και φιλοξένησε στο έδαφός της την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης, παίζοντας ενεργό ρόλο στη διάλυση μιας μέχρι χθες φίλης και ομόδοξης χώρας.

Μετά, όταν ο Ασαντ άντεξε -με τη βοήθεια και την υποστήριξη της Μόσχας, του Πεκίνου και της Τεχεράνης- και άρχισε να αποδυναμώνεται η συριακή αντιπολίτευση, εμφανίστηκε η Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, παράγοντας ο οποίος οδήγησε την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την πολιτική της στη Συρία. Ρόλο σ' αυτό έπαιξε και η Μόσχα.

Η Τουρκία περίμενε την ανατροπή του Ασαντ για να καταστήσει προτεκτοράτο της τη Συρία. Οταν, όμως, ο Ερντογάν διαπίστωσε την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και είδε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανατροπής του Ασαντ, αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνησή του με την πολιτική της είχε δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην ίδια του τη χώρα. Ολα αυτά τα χρόνια που η Τουρκία πριόνιζε τον Ασαντ, ήταν σαν να πριόνιζε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η ίδια. Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι στα νότια σύνορά της δημιουργήθηκαν τρία κουρδικά καντόνια, τα οποία αν λειτουργούσαν δημοκρατικά και κατάφερναν να ενωθούν μεταξύ τους, τότε η Τουρκία θα αντιμετώπιζε δύο ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι οι Κούρδοι θα εξασφάλιζαν διέξοδο στη Μεσόγειο, ακριβώς απέναντι από το Ριζοκάρπασο, γεγονός που θα απομείωνε σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, θα επέτρεπε την εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου ερήμην της Τουρκίας και θα την απέκοπτε από τον μουσουλμανικό κόσμο προς Νότο.

Το δεύτερο είναι το εξής: Αν λειτουργούσαν δημοκρατικά τα καντόνια του Δυτικού Κουρδιστάν ή Ροζάβα, αυτό θα αποτελούσε «κακό» παράδειγμα και τότε δεν θα υπήρχε δύναμη στον κόσμο που θα μπορούσε να αποτρέψει την εφαρμογή του συστήματος των καντονιών και στην Τουρκία, και δεν εννοούμε μόνο την περιοχή του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.
Γι' αυτό η Τουρκία φρόντισε να συνεργαστεί από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) με τους τζιχαντιστές, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους απανταχού ισλαμιστές, εξοπλίζοντάς τους και καθορίζοντας και τους πρώτους στόχους, αμέσως μετά την κατάληψη της Μοσούλης.

Στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ, όρος Σενκάλ, ιερός τόπος των γεζίντι, και Κομπάνι. Η Μαχμούρ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας γιατί είναι μια πόλη που ελέγχεται από το ΡΚΚ, το Σενκάλ είναι κάτι σαν τη Μέκκα των γεζίντι και έπρεπε να εξαφανιστεί, γιατί η θρησκεία των γεζίντι είναι η πατρώα θρησκεία των Κούρδων και αν την ανακτήσουν, όπως το επιδιώκει το ΡΚΚ, η Τουρκία δεν θα μπορεί να ελέγχει τους Κούρδους μέσω του Ισλάμ.
Οσον αφορά το Κομπάνι, αυτό κι αν είναι στρατηγικής σημασίας, αφού αποτελεί την πρωτεύουσα του μεσαίου καντονιού και αν το καταλάμβαναν οι τζιχαντιστές, θα είχε τιναχτεί το σχέδιο των Κούρδων να βγουν στη θάλασσα.
Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου οι Κούρδοι και οι λαοί της Τουρκίας κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη, παίρνοντας το 13% του συνόλου των ψήφων και εγγράφοντας υποθήκες για τη δημιουργία των δικών τους δημοκρατικών καντονιών.

Λίγες ημέρες μετά, με την απελευθέρωση από τους Κούρδους της στρατηγικής σημασίας πόλης Τελ Αμπιάντ, εξασφαλίστηκε η ένωση των καντονιών της Τζεζίρε και του Κομπάνι. Η αντίσταση στο Κομπάνι, η αδυναμία του Ερντογάν να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία λόγω του 13% του HDP, η συνένωση των δύο καντονιών, με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, και η προετοιμασία για την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (η αρχαία Ευρωπός), που θα εξασφάλιζε την ένωση του καντονιού του Κομπάνι με αυτό της Αφρίν, οδήγησαν την Τουρκία στο να αναθεωρήσει την άποψή της, να «πουλήσει» τους τζιχαντιστές και να ανοίξει τα αεροδρόμιά της στις ΗΠΑ.

Εδωσε ως αντάλλαγμα στις ΗΠΑ τον αγωγό Turkish Stream, πήρε ως αντίδωρο την άδεια να βομβαρδίσει το ΡΚΚ και να ρίξει κάτω από το 10% το HDP στις επόμενες εκλογές και περιμένει να πάρει ένα τουρκομανικό καντόνι στο έδαφος της Συρίας.
Αυτό είναι το πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού. Καλή μελέτη.

Σάββας Καλεντερίδης
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.