Σελίδες

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αλβανικός τύπος: Στον Άγιο Αθανάσιο Δρυμάδων ήταν θαμμένος καθολικός ιεραπόστολος


ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΥΜΑΔΕΣ 
 της Fatmire Nikolli 

 Σύγκρουση σημειώθηκε την Πέμπτη 20 Αυγούστου στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες μεταξύ INUV και ορθόδοξης κοινότητας και εκπροσώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τα αίτια της σύγκρουσης είναι η ανακατασκευη της εκλησίας και σε αυτό το σημείο τα μέρη είναι ασαφείς. Το αντικείμενο αυτό, έχει γίνει το μήλον της έριδος γιατί η ανασυγκρότηση και η ανοικοδόμηση φαίνεται πως ήταν παράνομη. Ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, Αρτάν Shkreli, υποστηρίζει ότι η εκκλησία έχει υποστεί βλάβη λόγω της ανακατασκευής της ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησιά ισχυρίζεται ότι γίνετε έξωση των πιστών και είναι ενάντια στο νόμο. 

Σε ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο "Facebook" ο Artan Shkreli έγραψε χθες: «Η ιστορική Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες έχει παραμορφωθεί λόγω ανοικοδόμησης χωρίς άδεια, αναγκάζοντας το INUV- Χειμάρρας να παρέμβει. Η Ομόνοια κάνει λόγο για παράνομη και αδικαιολόγητη επέμβαση της αστυνομίας που προσβάλλει την ιστορία του τόπου ». Μεταξύ άλλων, στο χώρο της εκκλησίας είναι θαμμένος ο καθολικός ιεραπόστολος Nilo Katalano του οποίου η αποστολή ήταν να αλλάξει τη θρησκεία στους Δρυμαδιώτες και κατ΄'επέκταση σε όλη την περιοχή της Βορείου Ηπείρου εντωμεταξύ για την προπαγάνδα του άνοιγε καθολικά σχολειά υπογραμμίζει ο Shkrel. 

 Ο Katalano γεννήθηκε κοντά στη Μεσίνα της Σικελίας και έχει υπηρετήσει ως ιεραπόστολος στην περιοχή Χειμάρρας Βορείου Ηπείρου , καθώς και ο συμπατριώτης του Νεόφητος ΡΟΔΙΝΟ. Διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου αποστολικός εφημέριος Χειμάρρας το 1693 και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουνίου.Το κτίριο είναι ένα πολιτιστικό μνημείο. Μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί δεν παρεμβαίνει Ινστιτούτο και το Υπουργείο για ένα θέμα τόσο σημαντικό για την ιστορία του εθνικού πολιτισμού. Για τι πληρώνουμε τους φόρους μας;

Balkan Web


Η πλήρης ανταπόκριση της εκκλησίας 

Στις 20 Αυγούστου 2015, στο χωριό Δρυμάδες Χιμάρας, η τοπική κοινότητα των Ορθοδόξων πιστών κατά την εορταστική περίοδο της Θεοτόκου, δέχτηκε την πρόκληση από ένα σοβαρό περιστατικό, από τη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την υποστήριξη της επιβολής του νόμου. Έτσι ξαφνικά, εργαζόμενοι του δήμου Χειμάρρας πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, αφαιρώντας τα εικονίδια και άλλα ιερά αντικείμενα και άρχισα να την καταστρέψουν. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη γνώση της ορθόδοξης κοινότητας, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση. 

Μόλις έγινε γνωστό αυτό το γεγονός, οι πιστοί με τους κληρικούς πήγαν και εκδίωξαν τους καταστροφείς της εκκλησίας. Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για αυτές τις κατάφωρες πράξεις και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τον ιερό χώρο της εκκλησία τους. Ακόμη και το απόγευμα συγκεντρώθηκαν ξανά για να διαμαρτυρηθούν.



Για την εκδίωξη των πιστών από το χώρο της εκκλησία τους,που είναι ιδιοκτησία της ορθόδοξης κοινότητας, είναι ακόμη πιο σκανδαλώδες να σκεφτεί κανείς ότι ήταν κατά παράβαση όλων των νόμων ε,και έγιναν κρυφά και διακριτικά. Το γεγονός έδειξε μια βαθιά έλλειψη σεβασμού για τη θρησκεία και θρησκευτική κοινότητα, παρόμοια με εκείνη του άθεου κομμουνιστικού συστήματος που κατέστρεψε την εκκλησία για πρώτη φορά το 1972 και οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αποθηκευτικού χώρου νερού. Το 1992, ο, οι κάτοικοι έκτισαν στα ερείπια την εκκλησία, η οποία επί 23 χρόνια υπηρετεί την κοινότητα ως τόπος λατρείας. Αλλά και πάλι κάποιοι προσπαθούν να φέρουν τα πάνω κάτω, όπως πριν από 43 χρόνια! 

Αυτή η πράξη ορισμένων κρατικών υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του νόμου αριθ. 10057, 22.01.2009, "Περί κυρώσεως της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας», το οποίο εγγυάται το απαραβίαστο των χώρων λατρείας και την προστασία τους από το κράτος.

SOT NEWS


Δηλώσεις από τον επίτροπο της εκκλησία στους Δρυμάδες

της Anisa Ymeri 

Ο Θωμάς Δήμας, εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησιάς δηλώνει ότι αυτές οι πράξεις είναι αδικαιολόγητες, παράνομες και αντικρατικές οι οποίες καταπατούν την συμφωνία μεταξύ εκκλησιάς και κράτους η οποία λέει ότι απαγορεύεται η επέμβαση στα θρησκευτικά κτήρια με την οποία το κράτος εγγυάται την ασφάλεια των κτιρίων αυτών και αντί το κράτος να προστατεύσει έχει επιτρέψει την επέμβαση σε αυτά τα κτήρια. 

Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας αναλύει αυτές τις πράξεις και κατηγορεί ανοικτά την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική κυβέρνηση, δεν υπάρχει δυνατότητα να ακολουθηθεί η γραμμή για αυτά τα πολιτιστικά μνημεία όπως ισχυρίζονται γιατί δεν είναι πολιτιστικά μνημεία αλλά περιουσία της εκκλησιάς, προσπαθούν να δώσουν μια κάλυψη νομική στις παράνομες πράξεις που έγιναν δηλώνει ο εκπρόσωπος Δήμας. 
Σύμφωνα με αυτόν πέραν από την αντίδραση στις πράξεις που έγιναν η εκκλησία θα αναλάβει τις απαραίτητες νομικές πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα. Σε αυτό μέρος μέχρι το 1942 ήταν ενταφιασμένος ο Ιταλός ιεραπόστολος Νίνο Καταλάνο ο οποίος εκταφιάστηκε από εκεί και επιδιώκουν σε αυτό το μέρος πού είναι σήμερα η εκκλησία να ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν του. 

Και λίγο ιστορία σχετικά με την εκκλησία. Η εκκλησιά του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες το 1972 ισοπεδώθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς και οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για το υδραγωγείο του χωριού και έτσι δεν υπήρχε πια εκκλησιά. Το 1992 στα συντρίμμια ξαναχτίστηκε η εκκλησιά από τους κατοίκους των Δρυμάδων στην οποία έχουν γίνει πολλές λειτουργίες τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν οι πιστοί αυτοί που αντέδρασαν δυναμικά στο γκρέμισμα της εκκλησιάς και σύμφωνα με το Δήμα προσπάθησαν να τους παραπλανήσουν με το δήμαρχο Χιμάρας. Οι πιστοί οργανώθηκαν για να μην γκρεμιστεί η εκκλησιά στην οποία έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές χριστιανών.


Balkan Web


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.