Σελίδες

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

SOS από την Κορυτσά και την Χιμάρα! Απλήρωτοι οι Εκπαιδευτικοί στα Ελληνικά Σχολεία Όμηρος επί 5 μήνες!

 ΣΟΣ από την Κορυτσά και την Χιμάρα! Απλήρωτοι οι Εκπαιδευτικοί στα Ελληνικά Σχολεία Όμηρος επί 5 μήνες!
Την σπουδαιότητα και την σημασία των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Όμηρος στην Χιμάρα και την Κορυτσά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. 
Ο διπλός τους ρόλος, τόσο ο εθνικός που συνδέεται άμεσα με την Ελληνική Μειονότητα σε μη αναγνωρισμένες (επίσημα)  περιοχές από το αλβανικό και το Ελληνικό κράτος, όσο και ο γεωπολιτικός, δηλαδή το ρόλο που παίζουν αυτά τα δύο σχολεία για την δημιουργία σημείων επαφής και αρμονικής συνύπαρξης των δύο λαών (σπουδάζουν και αλβανόπουλα στα σχολεία αυτά) επιβάλλει την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους. Κάποιες στιγμές αισθανόμαστε πως πολλοί στην πατρίδα μας ούτε κατανοούν τη σημασία τους. Άλλοι μας βλέπουν, ακόμη και  εμάς τους Έλληνες της Β Ηπείρου, ως βάρος και ως κάτι που καλύτερα να μην υπήρχε, ειδικά τώρα που η πατρίδα μας έχει τόσες δυσκολίες. Άλλοι πάλι μας θυμούνται μόνο όταν θέλουν τους ψήφους μας. Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί εδώ και 5 μήνες από τον Φεβρουάριο το προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων αυτών παραμένει απλήρωτο.

Τα σχολεία αυτά έχουν ως προσωπικό νηπιαγωγούς, δασκάλους που έρχονται με απόσπαση μέσω του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος και  οι οποίοι λαμβάνουν και επιμίσθιο. Πολλοί εξ αυτών άξιοι και απαραίτητοι με σημαντικό και σπουδαίο έργο και κάποιοι  απλώς τουρίστες με επιμίσθιο (μάλιστα κάποιες φορές επιζήμιοι). Αυτή η κατηγορία δασκάλων, έχει πληρωθεί μέχρι και σήμερα τους μισθούς, εκτός από το επιμίσθιο που είναι σχεδόν όσο ο μισθός τους που παίρνουν στην Ελλάδα. Οι μισθοί τους κατατίθενται στους λογαριασμούς τους που έχουν στην Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο που κατατίθενται σε κάθε εκπαιδευτικό.

Η δεύτερη κατηγορία του προσωπικού είναι οι ντόπιοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ομογενείς (με η χωρίς εθνική συνείδηση δυστυχώς)  και οι αλβανοί ντόπιοι, ο μισθός των οποίων ξεκινά από 270 ευρώ και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή όσο το ½  του μισθού ενός εκπαιδευτικού με απόσπαση ή το ¼ του μισθού + επιμίσθιο). Οι περισσότεροι δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων, έχουν τα καθημερινά τους προβλήματα και υποχρεώσεις όμως τελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία χωρίς να αρνούνται τις υποχρεώσεις τους αν και επί τόσους μήνες είναι  απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Πολλοί εξ αυτών όμως τώρα έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης γιατί πέρασε σχεδόν ο μισός χρόνος που είναι απλήρωτοι. Η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική. Οι ίδιοι στην ουσία έχουν καταπατήσει την αξιοπρέπεια τους και έχουν κάνει ήδη μεγάλη υπομονή αν σκεφτεί κανείς πως και πριν από τρία χρόνια συνέβη το ίδιο και πάλι έκαναν τέτοια υπομονή που όμοια δεν υπάρχει. Φυσικά ακόμη και να κάνουν υπομονή αυτή η φορά θα είναι μοιραία διότι αργά ή γρήγορα το γεγονός θα κυκλοφορήσει στα αλβανικά ΜΜΕ και τότε όλοι θα ορμίσουν πάνω με όλους τους τρόπους και να αποτελειώσουν τα σχολεία αυτά. 
Όταν υπήρχε, πριν από τρία χρόνια, το ίδιο πρόβλημα, οι τάξεις μειώθηκαν δραματικά σε όλα τα επίπεδα, και το Μουσουλμανικό Σχολείο, το Μεντρεσέ προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα παιδιά.

Την τρίτη κατηγορία την αποτελούν οι φύλακες, οι καθαρίστριες κλπ που πληρώνονται πολύ λιγότερο και ο μισθός τους ξεκινά από 150 ευρώ μέχρι 175 ευρώ μηνιαίος. Εξ αυτών κάποιοι μάθαμε ότι λιμοκτονούν κυριολεκτικά δεν ξέρουν που να δανειστούν και δεν έχουν άλλα έσοδα η την δυνατότητα εύρεσης άλλης εργασίας. Η Αλβανία δεν είναι μια χώρα που μπορείς να βρεις  εύκολα δουλειά.

Εμείς κατανοούμε την κατάσταση της πατρίδας μας. Ξέρουμε πως είμαστε ο τελευταίος τροχός που όμως κρατά όταν χρειάζεται όλοι την αμαξοστοιχία. Αλλά το ποσό που χρειάζονται αυτά τα σχολεία το χρόνο φτάνει μετά δυσκολίας τα 300.000 ευρώ και ίσως και λιγότερο. Με το ποσό αυτό η Ελλάδα κρατά τα παιδιά της (τις επόμενες γενεές) ζωντανά να μην ξεχνούν τι είναι και από που κατάγονται. Δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης μεταξύ των  δύο λαών. Δημιουργεί γέφυρες φιλίας. Αντιστέκεται στο ακραίο ισλαμισμό που κυριολεκτικά οργώνει την περιοχή της Κορυτσάς, το οποίο με εργαλείο το Τουρκικό Σχολείο Μεντρεσέ θα επιφέρει τρομερά προβλήματα αν δεν υπάρχει το Ελληνο-αλβανικό Σχολείο Όμηρος για να ισορροπήσει η κατάσταση. Δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουν τα παιδιά τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, το μεγαλείο του Ελληνικού πνεύματος. Φυσικά στα Σχολεία αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζονται το ίδιο και με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα της καταγωγής τους. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά που επιστρέφουν από Ελλάδα βρίσκουν εκεί ένα ασφαλές και αγαπητό λιμάνι.


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και πολλά άλλα που εννοούνται και που κάποιοι τα γνωρίζουν στην Ελλάδα κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Τσίπρα λέγοντας του πως: Εμείς οι Έλληνες της Β. Ηπείρου χρειαζόμαστε τα σχολεία μας. Είναι το τελευταίο πράγμα και το μόνο που κάνει πια η πατρίδα μας για να μας βοηθήσει, κάτι άλλο δεν έχει απομείνει, για το λόγο αυτό θα ήταν καλό πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (1 Σεπτεμβρίου), για να αποφύγουμε τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν τα σχολεία σε υπολειτουργία ή αναστολή λειτουργίας (πράγμα που σημαίνει κλείσιμο) να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις τους. Είναι γεγονός πως το ποσό αυτό είναι αστείο για ένα κράτος σαν την Ελλάδα. Εσείς παλεύεται για τα δικαιώματα τον εργατών και την αξιοπρέπεια τους, ιδιαίτερα των ξένων στην Ελλάδα, για μας ποιος θα παλέψει όταν οι αλβανοί θέλουν ανά πάσα στιγμή να μας κάνουν κακό;

Κάνουμε έκκληση προς το κόμμα των ΑΝΕΛ που θεωρείται πατριωτικό κόμμα και ιδιαίτερα στον Αρχηγό της τον κ. Πάνο Καμμένο να συνδράμει ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, θρησκευτική επιβίωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Χιμάρας και της Κορυτσάς. Άλλα περιμένουμε από ένα τέτοιο κόμμα που έχει δείξει τόσο ενδιαφέρον για τα προβλήματα μας ως αντιπολίτευση και τουλάχιστον εκφράζει το πατριωτισμό του με κάθε τρόπο.
Επιπλέον καλούμε  όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά που γνωρίζει ιστορία και φυσικά όσα έχει περάσει ο Ελληνισμός της περιοχής να συνδράμουν ώστε να λυθεί αυτό το  πρόβλημα όσο το δυνατόν το συντομότερο. Να επιβάλουν επερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς και να βγάλουν στο φως την αλήθεια που σιγά- σιγά καταστρέφει και τρώει τις σάρκες του Ελληνισμού της περιοχής.  

 Πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να μας απαντήσουν αν τελικά θα κρατήσουν τα σχολεία αυτά ανοιχτά ή θα προχωρήσουν στην εσχάτη προδοσία, κλείνοντας τα; Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τέτοια καθυστέρηση όταν όλοι πληρώνονται, ενώ οι πενιχροί μισθοί των δασκάλων αυτών (που κάνουν καλύτερη δουλειά πολλές φορές από αυτούς που πληρώνονται τετραπλάσια)  και άλλων υπαλλήλων, δεν πληρώνονται.  Πρέπει όμως να ξέρουν πως αυτή την φορά θα μας δώσουν την χαριστική βολή την οποία πολλοί μπορεί να θέλουν, ειδικά οι αλβανοί.
Όλοι οι Εθνικοί Σύλλογοι και Οργανώσεις να αντιδράσουν άμεσα ώστε να σώσουμε  τα κεκτημένα που με τόσο κόπο οι Έλληνες κράτησαν ανά τους αιώνες στις βασανισμένες αυτές περιοχές. 
Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Χιμάρα και την Κορυτσά, διότι έδωσαν αιματηρούς αγώνες. Από αυτό το αίμα η Ελλάδα δεν θα απαλλαγεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.