Σελίδες

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

6-7 Σεπτεμβρίου 1955: Το φονικό πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

Η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μετά το 1922 και πριν το 1974, ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια και ήταν το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που ουσιαστικά έθεσε τέλος στην ύπαρξη 2.800 ετών του Ελληνισμού στην Πόλη.

Οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας από το 1923 να «ξεφορτωθεί» τον Ελληνισμό που η ίδια συμφώνησε να κρατήσει στις αλησμόνητες πατρίδες,  δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ούτε η σταδιακή απαγόρευση άσκησης δεκάδων επαγγελμάτων ώστε να εξαναγκαστούν να φύγουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ούτε ο εμπρησμός που το 1928 αποτέφρωσε τα Ταταύλα, την πιο φημισμένη συνοικία του Ελληνισμού της Πόλης,  ούτε η στρατολόγηση 20 ηλικιών χριστιανών και η αποστολή τους σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας το 1941 όταν η Ελλάδα πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ούτε το 1942 η επιβολή του αυθαίρετου, κατά την κρίση του κάθε εφόρου, έκτακτου φόρου περιουσίας στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Πόλης, ούτε οι συνεχείς και ποικιλόμορφες διώξεις κατάφεραν να πετύχουν αυτό που επιζητούσαν επίμονα οι Τούρκοι επί ολόκληρες  δεκαετίες. Τώρα όμως υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για ένα μεθοδικό και αποφασιστικό χτύπημα.

Το σχέδιο της Τουρκικής κυβέρνησης καταστρώθηκε προσεκτικά υπό την υψηλή εποπτεία των Βρετανών και τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου 1955.

Ο σχεδιασμός του έμμεσου διωγμού, αφού ποτέ δεν υπήρξε επίσημη παρέμβαση εκδίωξης τόσο επιχειρήσεων όσο και πολιτών οδήγησε στην εφιαλτική νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 όταν με αφορμή μια βομβιστική επίθεση που δεν συνέβη ποτέ καθώς και διαμαρτυρίες για την Κύπρο, υπήρξε άμεση υλοποίηση βανδαλισμών, καταστροφών σε καταστήματα, σπίτια, εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την μελλοντική έξοδο του Ελληνισμού της Κων/πολης. Επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στη Σμύρνη όσο και στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου.
Ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα του Ελληνισμού αποτελεί και ο εκφοβισμός των  Ελλήνων της Πόλης του 1955 όταν οργανωμένα το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου πλήθη απο οργανωμένες συμμορίες κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και φόβισαν τον Ελληνικό πληθυσμό στη Πόλη και τη Σμύρνη.

Το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32, τον θάνατο ενός Αρμένιου, τον βιασμό 12 Ελληνίδων, τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή) καθώς και την καταστροφή 4.348 εμπορικών καταστημάτων, 110 ξενοδοχείων, 27 φαρμακείων, 23 σχολείων, 21 εργοστασίων, 73 εκκλησιών και περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως "η αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.


                    «Τη νύχτα αυτή η Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε τόπο της Αποκάλυψης.                
 Δεν υπάρχουν λέξεις, ούτε συγκρίσεις που να μπορούν να δώσουν μια εικόνα της φρίκης»

Ελβετική Εφημερίδα-  15 Σεπτεμβρίου 1955

1 σχόλιο:

  1. Τὸ πογκρόμ τῶν Ἀλβανῶν κατὰ τῶν Βορειοηπειρωτῶν -Ἑλλήνων εἶναι συνεχὲς καὶ μεθοδικό. Δυστυχῶς, ὁ Ἑλληνισμὸς πολεμεῖται παντοῦ, ἀκόμα καὶ μέσα στὸ "ἐλεύθερο" "Ἑλληνικὸ" "Κράτος"!
    Νικολοβιέννης Σπυρίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.