Σελίδες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Καιρός να αναδειχθούν τα αρχοντικά των Ζαππαίων

Του πατρός ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ
Τιμήθηκε στην Ελλάδα, με ειδικές εκδηλώσεις, ο Ηπειρώτης εθνικός Ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του... 
Στο μεταξύ, τα αρχοντικά των Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα στην Βόρειο Ήπειρο γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν ιστορικά. Ενώ τα κτίσματα, που βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα των δύο εθνικών ευεργετών, το Λάμποβο Αργυροκάστρου, ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς, κράτος και φορείς, όπως μικρής έκτασης αναστηλώσεις, περίφραξη, κατασκευή δρόμων, τοποθέτηση επιγραφών και αντικατάσταση της ξύλινης ερειπωμένης πόρτας.
Βέβαια δεν αρκούν αυτά τα… λίγα, για να διασωθούν πλήρως τα εγκαταλελειμμένα έως τώρα κτήρια, αλλά χρειάζονται και άλλες δραστικές παρεμβάσεις αναστήλωσης γιατί η κατάστασή τους είναι απογοητευτική. 
Τα αρχοντικά των Ζαππαίων, που κτίστηκαν το 1870, προτού πυρποληθούν, τον Ιούνιο του 1944, φαίνεται πως λεηλατήθηκαν. Επί κομμουνιστικού καθεστώτος,  μετατράπηκαν σε αποθήκες, πρώτα του γεωργικού συνεταιρισμού και μετά της κρατικής γεωργικής επιχείρησης. Σε αυτά στεγάζονταν από παραγωγές μέχρι και ζώα!
Τα παραπάνω με αφορμή τις εκδηλώσεις με τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής τίμησε την Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στον εθνικό Ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνια από τον θάνατό του. 
Οι εκδηλώσεις, ξεκίνησαν με δοξολογία στον ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ακολούθησε χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. 
Στη συνέχεια ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την ανάπτυξη του θέματος «Ευεργεσία, Επιστημονική Παλιννόστηση και Οικονομικός Πατριωτισμός ως βατήρας της Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδος στους Σύγχρονους Καιρούς», σε συμπόσιο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.