Σελίδες

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Σε δράση οι συνταξιούχοι δάσκαλοι της Βορείου Ηπείρου

Σε δράση οι συνταξιούχοι δάσκαλοι της Βορείου Ηπείρου
Το έβδομο βιβλίο του παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου
    Ενταγμένοι σε δύο Συλλόγους, αυτόν του Νομού Αργυροκάστρου κι αυτόν  Νομών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, οι συνταξιούχοι ελληνοδιδάσκαλοι  της Βορείου Ηπείρου, δε λένε να ησυχάσουν. Αν και με άσπρα μαλλιά, αν και στους ώμους τους βαραίνουν  τα χρόνια, ζουν με την καθημερινότητα. Με τα προβλήματα του χώρου και προσπαθούν να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. Να βοηθήσουν στο καυτό πρόβλημα της παιδείας, στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του βορειοηπειρωτικού χώρου, του λαογραφικού μας πλούτου, των παραδόσεων, μα και την αρχαιότητα αυτού του τόπου και κόσμου, την ελληνικότητά του, θρυμματίζοντας  κι αυτοί, με τον τρόπο τους, την αντίληψη και τις φρασεολογίες των αλβανών εθνικιστών περί δουλοπάροικων κατοίκων, ξενόφερτων στο καιρό του Αλή Πασά.

    Την διαφύλαξη των υπαρχόντων εγκαταλελειμμένων σχολικών κτιρίων, ανέλαβε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, μαζί με τα τρία βιβλία που παρουσίασε και το πλούσιο  δημογραφικό μουσείο που ανεγέρθη στην έδρα του Συλλόγου στο Δερμίσι.

    Στην παρουσίαση του έβδομου συλλογικού βιβλίου: «Η ελληνικότητα της Ε. Ε. Μειονότητας Βορείου Ηπείρου-γεωγραφικά- ιστορικές αλήθειες», ήταν αφιερωμένη η δραστηριότητα του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αργυροκάστρου στη Βόδρυστα, Άνω Δρόπολης, στις 27 του τρέχοντος μηνός.

    Μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, χοροστατώντας του Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου Σεβασμιωτάτου Δημητρίου και το μνημόσυνο των μαρτυρησάντων υπέρ των ιδανικών του έθνους, συνταξιούχοι και δάσκαλοι εν ενεργεία απ’ όλη τη Δρόπολη, μαθητές σχολείων, συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού.

    Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Δημήτριος που συνεχάρη τους ακούραστους συνταξιούχους δασκάλους για την τεράστια προσφορά τους. Αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που ανέλαβε και που στεφανώνει με επιτυχία ο Μακαριότατος Αναστάσιος αναστηλώνοντας την Ορθόδοξη εκκλησία στην Αλβανία από το μηδέν.

    Είμαι πλημμυρισμένος με υπερηφάνεια για τους επιφανείς αυτούς ήρωες, τόνισε ο  Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανάδειξη των δικών μας αξιών, έχοντας στο νου τους πως ο δάσκαλος δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα. Εξήγγειλε την σημασία της ενότητας των Βορειοηπειρωτών, μια ενότητα που φέρει δύναμη, οργανωμένο αγώνα για την διεκδίκηση των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Ακολούθησε ο χαιρετισμός του αντιδημάρχου Δρόπολης, Μιχάλη Μάνου, και του Πρόεδρου του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αργυροκάστρου Γιάννη Ανδρούτσου.
    Ο κ. Ανδρούτσος, αν και διανύει την ένατη δεκαετία, ώθησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ν’ ασχοληθεί και να προβάλει άλλο ένα ακόμα βιβλίο. Ένα βιβλίο με ακριβή συντομογραφία με πλείστα αδιάσειστα, αναμφισβήτητα ντοκουμέντα επιφανών αρχαιολόγων και ιστοριογράφων για την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου και το κατόρθωσαν.
    Την επιμέλεια, αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ο Φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης Ιωαννίνων, Νίκος Υφαντής. 

    «Το 7ο βιβλίο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου, είναι ένα ιστορικό, γεωγραφικό οδοιπορικό για τον βορειοηπειρωτικό χώρο, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικά ντοκουμέντα, ιστορικές αλήθειες για τον επισκοπούμενο χώρο και τους κατοίκους του.  Ένας γεωγραφικός και ιστορικός οδηγός που ενημερώνει, κατατοπίζει και διαφωτίζει σχετικά με το χώρο που κατοικήθηκε από Έλληνες κατά την αρχαιότητα και κατοικείται μέχρι σήμερα. Αβίαστα μας κατευθύνει, μας προσανατολίζει και μας καθιστά συμμέτοχους των ιστορικών γεγονότων. 

    Προσπάθεια των συγγραφέων Γιάννη Ανδρούτσου και Βαγγέλη Παπαχρήστου, η αφύπνιση των συνειδήσεων για την δικαίωση των κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων και η πολιτιστική επίδραση του Ελληνισμού στην ανθρωπιστική πορεία του αλβανικού κράτους. Με ακριβολογία και αντικειμενική κρίση αναλύουν την πορεία των Ηπειρωτών, περιδιαβαίνοντας στο χρόνο με τους σημαντικούς σταθμούς αναφοράς: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, Βαλκανικοί πόλεμοι, κομμουνισμός…

    Σε δυο μέρη κατανέμεται το βιβλίο. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έξι κύκλους με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: ο πρώτος κύκλος αναφέρεται  στην αρχαιότατη Ήπειρο και τις ηπειρωτικές φυλές, τους Θεσπρωτούς, τους Χάονες και τους Μολοσσούς, τα αρχαιολογικά ευρήματα των οποίων αποδεικνύουν την ελληνικότητα της περιοχής, καθώς και την ελληνική γλώσσα των Ηπειρωτών. Ο δεύτερος κύκλος αναφέρεται στην οριστικοποίηση του 3ουπ.Χ. αιώνα των ηπειρωτικών ορίων και την επισημοποίηση της ενιαίας κρατικής εμφάνισης.
    Ο τρίτος κύκλος στα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι τον 11ο αιώνα.
    Ο τέταρτος στο Δεσποτάτο της Ηπείρου (1204-1483) όπου η Ήπειρος ανορθώθηκε και παίρνει λαμπρή θέση στην ιστορία. Ο πέμπτος κύκλος αναφέρεται  στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1453-1913), μια σκοτεινή εποχή σκλαβιάς όπου έριξε και την Ήπειρο στο βαθύ σκοτάδι. 
    Στα μέσα του 18ου αιώνα παρουσιάστηκε ο Αλή Πασάς, όπου το ελληνικό στοιχείο διώκεται άγρια και η εξωμοσία είχε φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τότε εμφανίζεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος με τα φλογερά κηρύγματα σταμάτησε τους εξισλαμισμούς. 
    Ο έκτος κύκλος αναφέρεται στην Ήπειρο  γενικά και στο βόρειο τμήμα της.

    Σε δράση οι συνταξιούχοι δάσκαλοι της Βορείου ΗπείρουΤο δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων, αλβανικού και ελληνικού ΕΑΜ, στην περίοδο του Αντιφασιστικού Αγώνα (1943-45), μέχρι τις πρώτες βουλευτικές εκλογές καθώς και την εγκαθίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στην Αλβανία…», ήταν μερικά από τα σημεία που τόσο επιστημονικά και καθαρά περιέγραψε ο κ. Υφαντής για το περιεχόμενο του βιβλίου, για να καταλήξει: «Με το έργο τους οι συνταξιούχοι Ελληνοδιδάσκαλοι αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές για θέματα που άπτονται τη ζωή και την ύπαρξη της μειονότητας σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό».

    Μετά  και την ομιλία του κ. Χρήστου Ζώτου: «Οι νέες δραστηριότητες του Αντ/κού Συμβουλίου στα διάφορα χωριά με σκοπό την επιβίωση του λαού μας στην πανάρχαια Ελληνική Ομοεθνία», ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές της Μεσαίας Σχολής Βουλιαρατίου και η επίσκεψη στο πρωτότυπο «Μουσείο Παιδείας», έργο κι αυτό  του Συνδέσμου.

    (από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
    Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
    Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.