Σελίδες

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Στο δικαστήριο για ανυπακοή ο Πρόεδρος της Καταλονίας με συνθήματα ανεξαρτησίας

Ενώπιον της Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας για την απαγγελία κατηγοριών περί «πολιτικής ανυπακοής» λόγω της διοργάνωσης στα τέλη του 2014 του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία.

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν σε εκείνη τη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου 2014 και σχεδόν 1,9 εκατομμύριο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι μετέχοντες στο άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο δεν είχε νομική ισχύ, απαντούσαν σε δύο ερωτήματα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία κράτος;» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Το άτυπο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί κυρίως σε δημόσια σχολεία και είχε διοργανωθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας με την βοήθεια εθελοντών από οργανώσεις που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες καταλανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του δικαστηρίου, υποδεχόμενοι τον Μας με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο ίδιος, λίγο προτού φτάσει στο δικαστήριο κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Λουίς Κομπάνις (1882-1940), προέδρου της Καταλονίας τα χρόνια του Εμφυλίου, ο οποίος εκτελέστηκε από την αστυνομία του Φράνκο.

Ήταν μία ακόμα συμβολική κίνηση του Μας, ο οποίος φιλοδοξεί να παραμείνει στο αξίωμά του μετά τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Καταθέτοντας στη δικαιοσύνη ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη διοργάνωση εκείνου του δημοψηφίσματος.

«Πάντως, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί βρίσκομαι ενώπιόν σας» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο.

Αργότερα μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την άποψη ότι η δίωξη έρχεται, «λόγω της επιτυχίας των πρόωρων εκλογών της 9ης Νοεμβρίου».

Ο Μας είχε δηλώσει μετά από εκείνες τις εκλογές ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας πήραν την «εντολή» του καταλανικού λαού να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, δηλαδή να οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία της το αργότερο έως το 2017.

Ωστόσο, η κάλπη των εκλογών δεν δικαίωσε απόλυτα τις φιλοδοξίες του, δεδομένου ότι ο συνασπισμός κομμάτων στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ήρθε μεν πρώτος, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα ήταν η συνεργασία με το αριστερό κόμμα CUP, το οποίο τάσσεται κατά της ΕΕ, αλλά και κατά του ίδιου του Αρτούρ Μας.

Επιπλέον, σε επίπεδο λαϊκής ψήφου οι πολίτες που δεν ψήφισαν κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ξεπερνούν το 50% των ψηφισάντων, γεγονός που σημαίνει ότι σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η μάχη θα ήταν σκληρή.

Η Μαδρίτη διά του Μαριάνο Ραχόι, έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για την ανεξαρτησία είναι παράνομη, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα σε μια περιοχή για ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την Ισπανία.

Κατά της ανεξαρτησίας τάσσεται και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Αντιπολίτευσης, όπως και οι νεοσύστατοι Podemos και Ciudadanos, σημειώνοντας πάντως ότι χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε η Καταλονία (και όχι μόνο) να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες.


Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.