Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Νέα πληθυσμιακή αλλοίωση στη Β. Ήπειρο με εγκατάσταση προσφύγων επιδιώκει η κυβέρνηση Ράμα - Η Κομισιόν καταδίκασε την κατεδάφιση του Αγ. Αθανασίου Δρυμάδων

• Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η Αλβανική Κυβέρνηση εξέφραζε τη «δυσαρέσκειά» της προς την Ελλάδα για την εισροή παράνομων μεταναστών από το έδαφός της προς την Αλβανία, ζήτημα που είχε τεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες - και σε συναντήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών.

Μόλις προχθές όμως η Αλβανική Κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού της Έντι Ράμα- όπως έγραψε ο «Π.Λ.» στη χθεσινή του έκδοση- δήλωσε ότι η Αλβανία είναι … πρόθυμη και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μέχρι και 10.000 πρόσφυγες.
Η διαφοροποίηση της πολιτικής της Αλβανικής Κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: Η εθνικιστική κυβέρνηση των Τιράνων, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, θεωρεί ότι μπροστά της έχει μια «χρυσή» ευκαιρία, αφενός να αλλοιώσει το Ελληνικό στοιχείο της Νότιας Αλβανίας, αφετέρου να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά και ακόμη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της καταδίκης της από την Ε.Ε., τόσο για τις εθνικιστικές εξάρσεις, όσο και για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρας.
Όλα στη Β. Ήπειρο!
Οι σκοπιμότητες που υποκρύπτει η στάση του Αλβανού Πρωθυπουργού, ως προς την πληθυσμιακή αλλοίωση του Νότου και ειδικότερα του χώρου στον οποίο ζει η μεγάλη μάζα της Ελληνικής Μειονότητας, αποκαλύπτονται και από το γεγονός, ότι οι χώροι που ετοιμάζονται για φιλοξενία προσφύγων είναι πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Συγκεκριμένα εξετάζονται παλιά στρατόπεδα στους Αγίους Σαράντα, δύο στρατόπεδα και ένα παλιό αεροδρόμιο στο Αργυρόκαστρο, ενώ παλιά στρατόπεδα έχουν επιλεγεί κατ΄ αρχή και στην περιοχή της Κορυτσάς.
Αν τελικά εγκατασταθούν πρόσφυγες, δεν αποκλείεται μελλοντικά η Αλβανική Κυβέρνηση να θελήσει να «κρατήσει» έναν σημαντικό αριθμό από αυτούς, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα σε περιοχές του Νότου, πριμοδοτώντας τους παράλληλα με περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν γι αυτό και πολλές εστίες αντίστασης, αφού σε διεθνές επίπεδο, θα εμφανίζονται τέτοιου είδους κινήσεις ως ανθρωπιστικές. Μακροπρόθεσμα κανείς δεν  μπορεί να αποκλείσει ότι οι πρόσφυγες μπορεί  να χρησιμοποιηθούν ως  μοχλός πίεσης και κατά της Ελλάδος.
Ψάχνουν για λεφτά
Εξίσου σημαντική παράμετρος για την Αλβανική Κυβέρνηση Ράμα είναι και τα οικονομικά οφέλη που προσδοκά από τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτός είναι και ο λόγος που η έκφραση της επιθυμίας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, έγινε αφού οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, με τον Έντι Ράμα να συμμετέχει με άλλους Βαλκάνιους ηγέτες στη σύνοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Η οικονομική κρίση σε Ελλάδα (κυρίως) και σε Ιταλία (δευτερευόντως) έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την Αλβανική οικονομία, που παρουσιάζει σημάδια ύφεσης και επηρεάζει αρνητικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων της.  Έτσι πλέον αναζητά πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή και φυσικά η φιλοξενία προσφύγων, αντιμετωπίζεται ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία.
Καταδίκες από Ε.Ε.
Η Κυβέρνηση Ράμα,  με την εκδήλωση «επιθυμίας» να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ελπίζει να «ξεχαστούν» ή και να υποβαθμιστούν οι ανθελληνικές της πράξεις και κυρίως η πρόσφατη «επιχείρηση» κατεδάφισης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρας, την οποία καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα μόλις χθες από τη Νέα Δημοκρατία/Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σε αυτή  τονίζεται ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτείται λοιπόν από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να υπηρετεί το κράτος δικαίου και να διαφυλάττει την ανεξιθρησκεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας των υπό ένταξη κρατών. Το τεράστιο αυτό έλλειμμα σεβασμού, που παρατηρείται στην Αλβανία θα αναφερθεί σχετικά στην προσεχή ετήσια Έκθεση Προόδου».
Να σημειωθεί ότι και την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε.- απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη- για πράξεις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε  σειρά προκλητικών εθνικιστικών δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας», είχε καλέσει την Αλβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Οριστική η ρήξη με ΚΕΑΔ
Η ανθελληνική- εθνικιστική ρητορεία και οι πράξεις που τη συνοδεύουν του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, οδηγούν πλέον σε οριστική ρήξη τις σχέσεις του με την  Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΚΕΑΔ)- που εκπροσωπεί ένα τμήμα της Ελληνικής Μειονότητας- με την οποία συμπορεύτηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής»  ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Γενικό Συμβούλιο του Κόμματος θα αποφασιστεί και επίσημα η λήξη της συμμετοχής του ΚΕΑΔ στην συμμαχία των κομμάτων που κυβερνούν την Αλβανία από τον Οκτώβρη του 2013.
Ο  κ. Ντούλες καταφέρθηκε κατά του συμμαχικού σχήματος που κυβερνά την Αλβανία την τελευταία διετία, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται από τις ανθρώπινες αδυναμίες των Ράμα – Μέτα, ενώ ανέφερε ότι η Αλβανία δεν κατάφερε να ανοίξει τις συνομιλίες για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν λειτουργεί δημοκρατικά το πολιτικό της σύστημα.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Τα σχόλια μας: 
Πρώτον, από τον Πρωινό Λόγο θα περιμέναμε να γράφει για Βόρειο Ήπειρο και όχι "Νότιο Αλβανία". 
Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γίνει πρόταση εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Λιβαδειάς, με αρκετούς από τους εκεί επιχειρηματίες να θεωρούν την ενέργεια αυτή τονοτική για την αγοραστική κίνηση στον χώρο!!! η σκέψη τούτη δεν προχώρησε αφού επικράτησε η άποψη των λογικότερων και εθνικά σκεπτόμενων.
Τρίτον, ένας τοκετός κρατάει εννιά μήνες. Ο Ντούλε όμως ακόμα να ξεγεννήσει από τον Ιούλιο του 2014 όταν ψηφίστηκε η διοικητική διαίρεση. Είμαστε στον Οκτώβριο του 2015 και έχει αναβάλλει την αποχώρηση του ΚΕΑΔ από τον κυβερνητικό συνασπισμό έως τον Ιανουάριο του 2016... Βέβαια ακόμα και όταν (αν ποτέ) το κάνει, δεν πρόκειται να συγκινηθεί κανείς για το πατριωτικό του "φιλότιμο"...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.