Σελίδες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ηλίας Θανάσης: Η ελπίδα για το νέο ξεκίνημα στο Δήμο Φοινίκης ακόμα περιμένει - Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Τι συνέβη στους οκτώ μήνες της νέας διοίκησης;

Οκτώ μήνες συμπληρώθηκαν από την αλλαγή σκυτάλης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα από το Δήμο Φοινίκης δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από κουτσομπολιά καφενείου,  όπως, διορίστηκε ο τάδε φίλος του δήμαρχου, οι πρώην υπάλληλοι των επαρχιών που ήταν του Κεαδ δήλωσαν υποταγή στο σοσιαλιστικό και παραμένουν στη θέση τους  κ.α.
Πριν μιλήσουμε για το σήμερα αξίζει να πούμε με δύο λόγια, τι έγινε στις εκλογές. 

Ο Λεωνίδας Χρήστος εκλέχτηκε Δήμαρχος Φοινικαίων στις τοπικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015, έχοντας υπέρ του μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που ήθελαν αλλαγή στο χώρο μας. Ήθελαν να διώξουν το κατεστημένο του Ντούλε και την κλίκα του.  Αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο να συμβεί γιατί για κάποιον που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στον τόπο μας, ξέρει ότι η εξουσία έχει τον πρώτο λόγο. Το Κεαδ είχε και τις πέντε πρώην επαρχίες και ήταν σε πλεονεκτική θέση. Έγινε όμως η ανατροπή, όχι μόνο χάρη στη συνεργασία Μεγκα – ΣΚ αλλά και γιατί ήταν πολλοί αγανακτισμένοι Ομονίτες που ήθελαν την αλλαγή. Πολλοί νομίζουν ότι τη νίκη στο Λεωνίδα Χρήστο την έδωσαν οι σοσιαλιστές, είναι όμως έτσι; Κατά την άποψή μου όχι, γιατί όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των κομμάτων για το δημοτικό συμβούλιο, οι σοσιαλιστές ήταν στην τρίτη θέση και με διαφορά από το Μεγκα και το Κεαδ. Δεύτερον, οι σοσιαλιστές στο Δήμο Φοινίκης μεταξύ του Γ. Μπάμπη και Λ. Χρήστου ήταν μοιρασμένοι, οι αρχηγοί αυτού του κόμματος στις τρεις από τις πέντε επαρχίες ήταν υπέρ του Γ. Μπάμπη, Φοινίκης (Χαρμπάτσης), Μεσοποτάμου (Τσιάκουλης) και Λιβαδειάς (Μήτρος), άρα δεν μπορούμε να πούμε πως τη νίκη του Λ. Χρήστου την έδωσε το σοσιαλιστικό αλλά το Μέγκα και οι αγανακτισμένοι ομονίτες.

Στην έκκληση του Γενικού Πρόεδρου της Ομόνοιας, Λεωνίδα Παππά, για συνεργασία των δυο Ελληνικών κομμάτων στις τοπικές εκλογές του 2015, για μια κοινή υποψηφιότητα, θετικά απάντησε ο πρόεδρος του Μεγκα Χρήστος Κίτσιος και αρνητικά ο πρόεδρος του Κεαδ Βαγγέλης Ντούλες. Ο λόγος που ο Ντούλες κράτησε αυτή τη στάση είναι κατανοητός, ήθελε να σβήσει το Μέγκα και να παίζει μόνος του, να ξαναβγεί βουλευτής, και η ενότητα που θέλει ο κόσμος και η καλύτερη διοίκηση του τόπου είναι ψηλά γράμματα για αυτόν.  Θέλησε να ανοίξει το λάκκο του Μέγκα και έπεσε μόνος του μέσα. Η  αλλαγή στον Δήμο Φοινικαίων ήταν κοινό ζητούμενο αυτών που  ήθελαν να μπουν σε μια σειρά η λύση των προβλημάτων αρχικά των «εύκολων» και στην πορεία τα υπόλοιπα.
Η υποψηφιότητα του Λεωνίδα Χρήστου ήταν η αναγκαστική επιλογή ακόμα και για αυτούς που σκέπτονται πατριωτικά παρόλο που γνώριζαν ότι θα είχε εξαρτήσεις και από το Σοσιαλιστικού Κόμμα γιατί προτεραιότητα είχε το να φύγει το κατεστημένο και να γίνει το ξεκίνημα για μια νέα αρχή.
Στην τελική, ο Λεωνίδας Χρήστος είναι κοινός δήμαρχος του Μέγκα και του Σοσιαλιστικού και δυσκολεύεται σε ποιο κόμμα να πει «μάνα» και ποιο «μητριά».  

Επειδή και εγώ υπηρέτησα ως έπαρχος γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει και θα έχει το Δημαρχείο Φοινίκης. Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με μαγικό ραβδί αλλά κατά την άποψη μου, έχοντας το κύρος του μεγάλου Δήμου, ως αρχή θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ανέξοδες κινήσεις που θα άλλαζε η εικόνα της καλύτερης οργάνωσης. Ποιες θα μπορούσαν να ήταν:
- Οργάνωση ομάδας πολιτικής υποστήριξης για σημαντικά προβλήματα του Δήμου
- Εντοπισμός όλων των προβλημάτων του Δήμου
- Στρατηγική λύσεις και αντιμετώπισης προβλημάτων
- Προτεραιότητα στα άλυτα μεγάλα ζητήματα όπως δικαιώματα, περιουσιακό, παιδεία και έργα υποδομής.
- Θέσης εργασίας με προτεραιότητα τους Δημότες

Μετά από οκτώ μήνες ως Δήμαρχος Φοινίκης, δεν γνωρίζω εάν άγγιξε κάποια από αυτές τις προτεραιότητες. Το μεγαλύτερο λάθος  στο ξεκίνημα του ήταν που δεν οργάνωσε ομάδα υποστήριξης. Ακόμα και οι φίλοι και συνεργάτες του λένε ότι συμπεριφέρεται εγωιστικά λες και είναι επιχείρηση του.  
Για το περιουσιακό που είναι κατά την άποψη  μου το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε, δυστυχώς διαπιστώνω την πλήρη αδιαφορία του.  Για την δικαστική διαμάχη του Κωσταριού με τους ψευδής πρώην ιδιοκτήτες παρακολούθησε όλες τις δικαστικές συνεδριάσεις ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Τόλιος ενώ ο Δήμαρχος Λεωνίδας Χρήστος ήρθε μόνο μια φορά γιατί του το ζήτησαν άλλοι. Κατηγορεί τους πρώην έπαρχους για την ευθύνη που έχουν για το περιουσιακό, τους κατηγορώ και εγώ, αλλά ας δούμε κάποιες υποθέσεις που εξελίχθηκαν  στη θητεία του.  Ήταν ενημερωμένος και αδιαφόρησε για τις υποθέσεις που ήταν σε εξέλιξη, εναντίον του Δήμου :
- Οικογένεια Cini: Με απόφαση του πρωτοδικείο Αγ, Σαράντα τ στης 03.06.2015 και Εφετείου Αργυροκάστρου στης 21.12.2015 (το Δημαρχείο απών) τους αναγνώρισε λιβάδια, 103 εκτάρια στη Κρανιά, 123,5 εκτάρια Αρδάσοβα, 18 εκτάρια Λίβενα, 109 εκτάρια Κώσταρι, 30 εκτάρια Σοπίκι,
- Elsa Shehaj: Της αναγνώρισαν 150 εκτάρια στο Βαγγαλάτι. Στην συνεδρίαση του πρωτοδικείο Αγ, Σαράντα 07.10.2015, ο εκπρόσωπος του Δήμου ζήτησε την παύσει της υπόθεσης (σημαίνει δεχτεί με την αναγνώριση)
- Οικογένεια Dizdari, επιστροφή 2426 μ2 οικόπεδο μέσα στο χωριό Ραχούλα, με απόφαση του πρωτοδικείου Αγ, Σαράντα στης 09.06.2015 και Εφετείου Αργυροκάστρου στης 19.12.2015 (το Δημαρχείο απών). Σ’αυτήν την περίπτωση τονίζω τον κίνδυνο χτισίματος του νέου μαχαλά των Dizdari στη Ραχούλα.
Θέλω να ελπίζω πως το τραγικό αυτό ξεκίνημα, γίνεται από απειρία και όχι από κάτι χειρότερο. Θεωρώ χρέος μου να τα πω δημόσια γιατί οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους και με την ελπίδα πως κάποιοι θα ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά.

Ηλίας Θανάσης – δικηγόρος  



H απάντηση του Δήμου Φοινίκης 

ΔΗΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ
Γραφείο Τύπου                                                                        Φοινίκη, 23.02.2016


            ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΟ ΑΛΥΚΟΥ
                                                κ. ΗΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ


Στην ιστοσελίδα «Επαρχία Αλύκου» αναρτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016 άρθρο του κ. Ηλία Θανάση με τίτλο «Η ελπίδα για το νέο ξεκίνημα στο Δήμο Φοινίκης ακόμα περιμένει». Αν και όλοι γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές της 23ης Ιούνη 2015 ο θεσμός των Επαρχιών καταργήθηκε, ο κ. Ηλίας, ίσως λόγω νοσταλγίας,  δεν μπορεί να την αποχωριστεί και τη διατηρεί με τη μορφή της προσωπικής ιστοσελίδας. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, στο άρθρο του καταφέρεται εναντίον του νέου Δήμου Φοινίκης και ειδικότερα εναντίον του Δημάρχου.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον του Δημάρχου αφορούν τρεις δικαστικές υποθέσεις, που όπως λέει είναι «κάποιες υποθέσεις που εξελίχθηκαν στη θητεία του» και συνεχίζει  πως «ήταν ενημερωμένος και αδιαφόρησε για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη εναντίον του Δήμου». 

1. Υπόθεση οικογένειας Çini, στην οποία αναφέρει ότι με απόφαση του πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα η οποία φέρει ως ημερομηνία την 03.06.2015 και απόφαση του Εφετείου Αργυροκάστρου με ημερομηνία 21.12.2015 (λάθος, γιατί η σωστή ημερομηνία είναι  05.11.2015, απλά ο κύριος Ηλίας, για άγνωστους λόγους την μετέθεσε κατά 45 μέρες), της αναγνωρίστηκαν 103 εκτάρια λιβάδια στην Κρανιά, 123,5 εκτάρια στην Αρδάσοβα, 109 εκτάρια στου Κώσταρη και 30 εκτάρια στο Σωπίκι. Παραβλέπει, όμως, ότι στις 03 Ιούνη 2015, ημερομηνία κατά την οποία η υπόθεση εγγράφηκε στο Πρωτοδικείο Αγίων Σαράντα δεν υπήρχε καν ο νέος Δήμος Φοινίκης, αφού οι τοπικές εκλογές διεξήχθησαν στις 23 Ιούνη 2015 και άρχισε να λειτουργεί δυόμισι μήνες αργότερα, την 01 Σεπτέμβρη 2015. Ως διάδικοι ήταν η οικογένεια Τσίνι και οι Επαρχίες Μεσοποτάμου  (Κρανιά, Αρδάσοβα, Κώσταρη) και Λιβαδειάς (Σωπίκι). 
Ο κ. Ηλίας δεν λέει λέξη για τους πρώην Έπαρχους και τους εκπροσώπους τους στη δίκη. Τονίζει, όμως, με έμφαση ότι ο νέος Δήμος ήταν «απών» από το Εφετείο, ενώ ως δικηγόρος γνωρίζει πολύ καλά πως ο νέος Δήμος δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει ως διάδικος. Γνωρίζει επίσης, πολύ καλά ότι ο νέος Δήμος μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του Εφετείου, ξεκίνησε  εμπρόθεσμα τη διαδικασία στο Ανώτερο Δικαστήριο, δηλαδή στις 11.01.2016, γεγονός που – για άγνωστο λόγο –  αποσιωπά στο άρθρο του.

2. Υπόθεση οικογένειας Dizdari: Λέει ο κ. Ηλίας: «Επιστροφή 2426 τετραγωνικά μέτρα οικόπεδο μέσα στο χωριό Ραχούλα, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα με ημερομηνία 09.06.2015 και απόφαση του Εφετείου Αργυροκάστρου με ημερομηνία 19.12.2015 (Δημαρχείο απών). Υπενθυμίζουμε στον κ. Ηλία (οι άλλοι το γνωρίζουν) ότι στις 09.06.2015 υπήρχαν ακόμα Επαρχίες, ανεξάρτητα αν τις ξεχνάει εκείνος. Επίσης, υπενθυμίζουμε στον κ. Ηλία, ως δικηγόρο, ότι όπως αναγράφεται και στην απόφαση του Εφετείου, ο νέος Δήμος δεν ήταν καν διάδικος, επειδή δεν τον αναγνώριζαν ακόμα.

3. Οικογένεια Σέχαϊ: «Της αναγνώρισαν», λέει ο κ. Ηλίας, «150 εκτάρια στο Βαγκαλιάτι». (Σημειώνουμε, για όσους δεν γνωρίζουν ότι το χωριό Βαγκαλιάτι υπαγότανε στην Επαρχία Λιβαδειάς). Ξεχνάει ο κύριος Ηλίας να πει ότι η υπόθεση αυτή εγγράφηκε στο πρωτοδικείο Αγίων Σαράντα στις 27.02.2014 με ενάγοντα την πρώην Επαρχία Λιβαδειάς και εναγόμενο την οικογένεια Σέχαϊ. Δεν μας λέει τίποτα ο κ. Ηλίας τι έπραξε η πρώην Επαρχία Λιβαδειάς (η οποία είχε και την ευθύνη) επί ενάμισι χρόνο πριν ιδρυθεί ο νέος Δήμος Φοινίκης. Κι επειδή κανείς από την πρώην Επαρχία δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της υπόθεσης, το πρωτοδικείο αποφάσισε να τη θέσει στο αρχείο στις 07.12.2015. Γνωρίζει καλά ο κ. Ηλίας ως δικηγόρος, ότι αν και μόνον ένα μήνα από την έναρξη της λειτουργίας του, κανείς από το Δήμο δεν ζήτησε την αναγνώρισή της στην οικογένεια Σέχαϊ.

Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως ο πρώην Έπαρχος Αλύκου είτε δεν γνωρίζει καλά τους νόμους και τις υποθέσεις που παραθέτει (πράγμα ανεπίτρεπτο για νομικό και πρώην αιρετό) είτε εσκεμμένα συκοφαντεί τη νέα δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια να στρέψει τους πολίτες εναντίον της.  Τα στοιχεία που παραθέσαμε παραπάνω είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να τα ελέγξει και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν οι αιτιάσεις του κ Θανάση ισχύουν ή όχι.


Αναφέρει και άλλα ο κύριος Ηλίας Θανάσης, περί μη ενημέρωσης εκ μέρους του Δήμαρχου για τα πεπραγμένα του Δήμου, περί νεποτισμού, περί «αναγκαστικής επιλογής του Λεωνίδα Χρήστου ως υποψήφιου Δημάρχου», κλπ. Με την ευκαιρία παραθέτει και τη δική του άποψη (ως έμπειρος περί την τοπική εξουσία) για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο νέος Δήμαρχος και, για να αποδείξει ότι ο νέος Δήμαρχος τα έχει μέλι γάλα με το Σοσιαλιστικό και αγνοεί το ΜΕΓΑ, βάζει πάνω - πάνω στο άρθρο του και μια φωτογραφία του Δημάρχου με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κ. Κοκδήμα. 
Όλα αυτά, επειδή δεν είναι τίποτ' άλλο παρά «πολιτικάντικα φληναφήματα», τα αντιπαρερχόμαστε και δηλώνουμε πως δεν θα ακολουθήσουμε. Δεν θα παραλείψουμε, όμως, να παραθέσουμε μια φωτογραφία του Δημάρχου με τον πρόεδρο του ΜΕΓΑ, κ. Χ. Κίτσιο, ώστε να εμπλουτίσει με αυτήν το αρχείο των φωτογραφιών του ο κύριος Ηλίας Θανάσης.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.