Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Σειρά μαθημάτων ιστορίας του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου και της Βορείου Ηπείρου

  • Ξεκινάει ο νέος κύκλος μαθημάτων για την ιστορία του παρευξείνιου ελληνισμού
Την Τρίτη 1 Μαρτίου ξεκινάει ο νέος κύκλος διαλέξεων για εκπαιδευτικούς, ο οποίος αφορά μαθήματα ιστορίας και κουλτούρας του παρευξείνιου ελληνισμού και του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Τα μαθήματα συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Στάθης Πελαγίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και οργανωτικός υπεύθυνος ο Κώστας Ανθόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου και τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Τρίτη, από τις 18:00 έως τις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (διασταύρωση των οδών Ιασωνίδου και Αρριανού).
Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων
- Τρίτη 1 Μαρτίου: Ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Παυλίδης, διδάκτωρ Ιστορίας–σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Οι μετακινήσεις των Ελλήνων του Πόντου στον Καύκασο και τη Νότια Ρωσία στην Οθωμανική Περίοδο: Πολιτικό ιστορικό πλαίσιο». 
- Τρίτη 8 Μαρτίου: Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Σταλινικές Διώξεις». 
- Τρίτη 15 Μαρτίου: Αδελαίδα Ισμυρλιάδου, διδάκτωρ Ιστορίας και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ελληνισμός της Αλβανίας». 
- Τρίτη 22 Μαρτίου: Σοφία Ηλιάδου–Τάχου, καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Η παιδεία στον ιστορικό Πόντο και στις ελληνικές κοινότητες της τσαρικής Ρωσίας». 
- Τρίτη 29 Μαρτίου: Ελεθέριος Χαρατσίδης, επίκουρος καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ελληνισμός της Αρμενίας». 
- Τρίτη 5 Απριλίου: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ελληνικές κοινότητες της Βουλγαρίας». 
- Τρίτη 12 Απριλίου: Σπύρος Ντάγιος, διδάκτωρ Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκδότης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας: Προβληματισμοί». 
- Τρίτη 19 Απριλίου: Ηλίας Πετρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ιστορία του παρευξείνιου ελληνισμού κατά την αρχαιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.