Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Δίοδο στην Ευρώπη μέσω Αλβανίας θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες

PETROPOYLAKH SKHNES
 • Καθημερινά το προσφυγικό πρόβλημα οξύνεται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αναδεικνύονται  σε όλη τους την έκταση η προχειρότητα και η αδυναμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να το διαχειριστεί επί της ουσίας, εξαντλούμενη σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. 
Κορύφωση του δράματος, αποτελεί η «έφοδος»  1.400 περίπου προσφύγων που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη να εισέλθουν  τη Δευτέρα στα Σκόπια, διερχόμενοι από χείμμαρο και το συνεχιζόμενο έκτοτε σήριαλ αν και πόσοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους, με τους Υπουργούς να μην είναι σε θέση να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Η σκληρή αντιμετώπιση που έτυχαν οι 1.400 από τους Σκοπιανούς, αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, ότι ο ανθρωπισμός των άλλων χωρών, σταματάει στο φράχτη των Ελληνοσκοπιανών συνόρων. Αργά ή γρήγορα, όπως εκτιμούν και στελέχη της  Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι πρόσφυγες της Ειδομένης θα πειστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να εγκατασταθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας. Κι εδώ «ανοίγει» πλέον για τα καλά και το σενάριο αλλαγής κατεύθυνσης των προσφυγικών ροών, που αφορά άμεσα την Ήπειρο.
Θέλουν… Αλβανία!
Ήδη τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν από τους 162 πρόσφυγες που από την Παρασκευή φιλοξενούνται στην ακριτική Κόνιτσα. Σε δηλώσεις τους, που μεταδόθηκαν μάλιστα από το Αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel το οποίο μετέδωσε ρεπορτάζ από την Κόνιτσα, απηύθυναν έκκληση στην Αλβανία να ανοίξει τα σύνορά της για να ταξιδέψουν στη συνέχεια προς Γερμανία!
Συναγερμός στην Ιταλία!
Οι πρώτες αφίξεις προσφύγων στην Ήπειρο και οι νέες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σε Φιλιππιάδα, Κατσικά, Δολιανά και Τσεπέλοβο, έχουν σημάνει συναγερμό και στις Ιταλικές αρχές.
Όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα  Λα Ρεπούμπλικα, το οποίο αναφέρεται στην άφιξη των πρώτων 162 προσφύγων στην Κόνιτσα,   στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα.
«Προς το παρόν οι πρόσφυγες είναι 162, αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας "ώρας Χ" των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Παντού προχειρότητα
Η αλλαγή πορείας των προσφυγικών ροών προς την Ήπειρο, ήταν κάτι το αναμενόμενο εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα είχε προειδοποιήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Παρά ταύτα η Ελληνική Κυβέρνηση και στον τομέα αυτό συνελήφθη καθεύδουσα και απροετοίμαστη.  Πέραν του γεγονότος, ότι ακόμη και σήμερα έχουν μείνει ουσιαστικά ανενημέρωτες οι τοπικές κοινωνίες, όπως αποδείχτηκε και με την έλευση των πρώτων προσφύγων στην Κόνιτσα, ο σχεδιασμός ήταν απόλυτα πρόχειρος και σχεδόν όλα είχαν αφεθεί στην καλή θέληση εθελοντών και των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.
Ούτε καν το Κέντρο Υγείας δεν είχε ληφθεί μέριμνα να στελεχωθεί για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, με αποτέλεσμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για διάφορα περιστατικά γιατροί που βρέθηκαν εκεί για άλλους λόγους, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπασιούκας (Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής) και Μερόπη Τζούφη (βουλευτής).
Ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ!
Βέβαια το κλιμάκιο της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, στην επίσκεψη που έκανε την Κυριακή (δύο 24ωρα μετά την άφιξη των προσφύγων), κινούμενη στην επικοινωνιακή γραμμή της Κυβέρνησης, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο «για πολύ ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, διατροφής και δημόσιας υγείας», που οφείλονται βέβαια στο γεγονός ότι το Κέντρο ήταν οργανωμένο, έστω και αν υπολειτουργούσε.
Ουσιαστικός ήταν ο ρόλος στην υποδοχή των προσφύγων της Κόνιτσας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  το οποίο με οκτώ άτομα ανέλαβε την οργανωμένη αποβίβαση των προσφύγων, τη μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα, την παροχή πρώτων βοηθειών, τη διανομή σίτισης κλπ.
Στην υποδοχή συμμετείχε επίσης και το Προσφυγικό Φόρουμ Αλληλεγγύης (ΠΡΟΣ.ΦΟ. ΡΑ.) Ιωαννίνων,  έχοντας ως συντονιστή τον Εσάμ Αλαντάσι και τον υπεύθυνο της ομάδας υγείας- νοσηλευτή Δημήτρη Τζιάλλα.
Η Κόνιτσα αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει για τις αφίξεις των νέων προσφύγων. Ωστόσο μέχρι χθες βράδυ, οι προετοιμασίες ήταν υποτυπώδεις, ακόμη και στα στεγασμένα Κέντρα, όπως των Μαθητικών Εστιών Δολιανών και Τσεπελόβου.
Και στις δύο περιοχές, ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς ο αριθμός όσων φιλοξενηθούν θα είναι δυσανάλογος σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους των δύο χωριών.
Προτάσεις Δήμου Ζαγορίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου σε ανακοίνωσή του, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, επισημαίνει τόσο το ζήτημα αυτό, όσο και τις ελλείψεις που υπάρχουν στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου σε ύδρευση, θέρμανση και αποχέτευση και προτείνει να φιλοξενηθούν μόνο ανήλικα παιδιά. Επίσης θέτει και θέματα ενίσχυσης του Περιφερειακού Ιατρείου και της Αστυνόμευσης, ως επίσης και της απασχόλησης κατοίκων της τοπικής κοινότητας Τσεπελόβου σε όποιες εργασίες απαιτηθούν. Τέλος εκφράζει και τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική δραστηριότητα του Ζαγορίου η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην περιοχή.
Σε Φιλιππιάδα-Κατσικά
Η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη πιο προβληματική- αν η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται με τους σημερινούς ρυθμούς- στα δύο μεγάλα Κέντρα της Φιλιππιάδας και του Κατσικά. Στο πρώην Στρατόπεδο Φιλιππιάδας, ήδη άρχισε η τοποθέτηση σκηνών που σε πρώτο στάδιο θα είναι 75 των 6 ατόμων. Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι πρώτες αφίξεις θα γίνουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και μάλλον θα προέρχονται από εκείνους που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται να μπουν σε λεωφορεία για τη μεταφορά τους σε Κέντρα.
Σήμερα εκτός απροόπτου θα αρχίσει η τοποθέτηση σκηνών και στο παλαιό αεροδρόμιο του Κατσικά, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές ισοπεδώσεις.
«Ετοιμάζονται» και οι διακινητές…
Σε όλες τις περιοχές, οι τοπικές αρχές και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι ζητούν να υπάρχουν επαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.  Οι πρόσφυγες, όπως ήδη συμβαίνει στην Κόνιτσα, κατά δήλωση και της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Κατερίνας Μητοπούλου, μπορούν να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να τους παρεμποδίζει η Αστυνομία.
Αυτό έχει μεν τη θετική του πλευρά, αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, που μπορεί εύκολα να πέσουν θύματα επιτήδειων που θα τους υποσχεθούν εύκολη μετάβαση είτε στην Αλβανία, είτε στην Ιταλία. Όπως μάλιστα έγραψε πρόσφατα ο «Πρωινός Λόγος», με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» ήδη άρχισαν να δραστηριοποιούνται κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των παραλίων της Ηπείρου, αλλά και της μεθορίου με την Αλβανία, η οποία ασφαλώς έχει πολλά μονοπάτια, τα οποία γνωρίζουν «απέξω και ανακατωτά» εκείνοι οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια οργάνωναν μετακινήσεις Αλβανών λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας.
Προτείνει Εμπάργκο!
Το κλείσιμο των Ελληνοαλβανικών συνόρων με τη συνεργασία Αλβανίας και Ιταλίας, είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με μεγάλο προβληματισμό εντός Ελλάδος, αλλά και Ε.Ε..  Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή (εκλεγμένου με τους ΑΝΕΛ και σήμερα ανεξάρτητου) Νότη Μαριά, ο οποίος καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομικό εμπάργκο σε Σκόπια και Αλβανία.
«Η Ελλάδα βεβαίως δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στις προκλητικές και συνάμα παράνομες ενέργειες των πολλαπλά από την πατρίδα μας ευεργετηθέντων γειτόνων μας, ιδίως των Αλβανών που στη δεκαετία του ’90 κατά χιλιάδες ήρθαν στην Ελλάδα όπου δούλεψαν, έβγαλαν ψωμί, εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς και έστειλαν εκατομμύρια δραχμές και ευρώ με εμβάσματα στην Αλβανία η οποία όπως και τα Σκόπια ζει οικονομικά από την Ελλάδα», αναφέρει ο Ευρωβουλευτής στην πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη και τις επιχειρήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που σήμερα λειτουργούν στην Αλβανία. Απηχεί ωστόσο μια ευρύτερη σκέψη και την απογοήτευση που διακατέχει σήμερα πολλούς ‘Ελληνες για την συνεχιζόμενη ανθελληνική πολιτική της Αλβανίας.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.