Σελίδες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τελεσίδικα αθώος από το ΣτΕ ο πρώην Πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Αίσιο τέλος έλαβε μετά από τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες η δικαστική περιπέτεια του διπλωμάτη Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού.
Την Δευτέρα 11 Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τελεσίδικα αθώο τον κ. Οικονόμου – Καμαρινό από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά την διετία 2009 – 2011.
Συγκεκριμένα, υπηρεσιακοί κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησαν τον πρώην πρόξενο ότι έδινε παράνομα θεωρήσεις (βίζες) σε δεκάδες Αλβανούς πολίτες για είσοδο τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τον παράλληλα ως «αναξιοπρεπή εντός και εκτός υπηρεσίας».
Ο κ. Οικονόμου – Καμαρινός παράλληλα κατηγορήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για εθνικιστικές ενέργειες στην Περιφέρεια Κορυτσάς, οι οποίες έβαζαν σε κίνδυνο τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Οι ενέργειες του πρώην προξένου που χαρακτηρίστηκαν «προκλητικές» ήταν οι περιοδείες που έκανε στα ελληνικά χωριά της περιοχής ευθύνης του προκειμένου να τονώσει την εθνική συνείδηση των κατοίκων τους το διάστημα που προηγήθηκε της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011. Σκοπός του ήταν να ενθαρρύνει τους Έλληνες της Κορυτσάς να δηλώσουν χωρίς φόβο την ελληνική τους καταγωγή στην απογραφή που θα συμπεριλάμβανε το ερώτημα της εθνικότητας και του θρησκεύματος για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το 1991. Στο κατηγορητήριο περιλήφθηκε επίσης το γεγονός ότι σε υπηρεσιακά του έγγραφα χρησιμοποιούσε τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» αντί για «νότιος Αλβανία», όποτε έκανε σχετικές αναφορές κα εκθέσεις.
Αυτό που ενόχλησε όμως ακόμα περισσότερο από τα πεπραγμένα του κ. Οικονόμου – Καμαρινού στην Κορυτσά (αλλά βρέθηκαν οι προφάσεις που προαναφέραμε), ήταν το τέλος που έβαλε σε κύκλους εντός και εκτός προξενείου που πλούτιζαν με το παρεμπόριο βίζας. Βάσει των κατηγοριών ο πρώην πρόξενος και ενώ εργαζόταν σε υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, τέθηκε σε υποχρεωτική αργία με στέρηση μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2012. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο τον Φεβρουάριο του 2014.
Αν και επέστρεψε στα καθήκοντα του στο ΥΠΕΞ αμέσως, εντούτοις, παρά την δικαίωση του, δεν του δόθηκαν ακόμα οι μισθοί που στερήθηκε σε όλο αυτό το διάστημα. Τελικά η υπόθεση του έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αθώωσε οριστικά τον κ. Οικονόμου – Καμαρινό από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.