Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΕΛΕΟΣ!!! Επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Η Ελληνίδα πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μη στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (EULEX Κόσοβο). Ο βασικός σκοπός της αποστολής είναι να βοηθήσει τις αρχές του Κοσόβου κυρίως στο κράτος δικαίου, δίνοντας τεχνογνωσία στους τομείς της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των τελωνείων.

Είναι πρώτη φορά που Έλληνας γίνεται επικεφαλής σε αποστολή της Ε.Ε και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο. 

Για αυτό, στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για προσωπική επιτυχία της κ. Παπαδοπούλου καθώς η ίδια έχει ιδιαίτερη γνώση της ευρύτερης περιοχής (είχε διατελέσει πρέσβης στα Σκόπια από το 2007 ως το 2012) και παρά την δύσκολη διπλωματική σχέση που έχει η Αθήνα με το Κόσοβο, η ίδια κρίθηκε η πλέον κατάλληλη για την θέση. 

Η κ. Παπαδοπούλου ήταν η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για μόλις ένα χρόνο 2014 - 2015, όταν τον Οκτώβριο του 2015 μετατέθηκε δυσμενώς στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Θα ξεκινήσει τα νέα της καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχόλιο ΕΛΑ: Κατ' αρχάς θεωρούμε προδοσία και μόνο το γεγονός ότι μία Ελληνίδα ορίζεται ως επικεφαλής της EULEX στο Κόσοβο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναγνωρίσει επίσημα (και ούτε πρέπει να το κάνουν) την ανεξαρτησία αυτού του μορφώματος.
Όσον αφορά την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μάλλον πρόκειται για ένα πρόσωπο κατάλληλο για τέτοιες "βρώμικες δουλειές".
Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για την διπλωμάτη εκείνη η οποία καθ' υπαγόρευση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Δημήτρη Δρούτσα) επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, έκανε την νόθα Ένορκη Διοικητική Εξέταση κατά του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου - Καμαρινού, με την οποία εν τέλει κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του (2009 - 2011).
Την κυρία Παπαδοπούλου την είδαμε και ως μάρτυρα κατηγορίας στο Δικαστήριο της Ευελπίδων κατά του Ελληνόψυχου διπλωμάτη, η οποία κατά τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης απαντούσε με ασυναρτησίες.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονταν οι "εθνικιστικές θέσεις που εξέφραζε ο κ. Καμαρινός οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις".
Τελικά ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά αν και καταδικάστηκε στο πρωτοδικείο στη συνέχεια δικαιώθηκε τόσο από το Εφετείο Αθηνών όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον άδικο διωγμό που δέχθηκε.

Παρ' όλα αυτά η κ. Παπαδοπούλου εξαργύρωσε τις υπηρεσίες της με τον διορισμό της στις Βρυξέλλες. Αν και πήρε δυσμενή μετάθεση για την Ουρουγουάη το περασμένο φθινόπωρο, τώρα την βλέπουμε να επιστρέφει δριμύτερη στα Βαλκάνια ως Ευρωπαία αξιωματούχος στο ψευδοκράτος του Κοσόβου...




Αναδημοσιεύουμε άρθρο του thetoc.gr από τις 6 Οκτωβρίου 2015 για το σκάνδαλο που είχε προκαλέσει τότε η κ. Παπαδοπούλου στο ΥΠΕΞ

H... πρέσβης του σκανδάλου για τον καβγά Κοτζιά - Ντόρας

Αφορμή για το επεισόδιο, το οποίο λίγο έλειψε να ξεφύγει από τα όρια μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη στα έδρανα της Βουλής ήταν η απόφαση του υπουργού εξωτερικών να αποσύρει από τις Βρυξέλλες την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της χώρας μας, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η κ.Μπακογιάννη ζήτησε -με αρκετά απαιτητικό ύφος- να μην πειραχθεί η πρέσβης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ν.Κοτζιά και ακούστηκαν μάλιστα και κατηγορίες για ρουσφέτια του παρελθόντος με αναφορά όπως μετέφεραν αυτήκοοι  μάρτυρες στη δημιουργία δεύτερης θέσης στην πρεσβεία στο Παρίσι (εις βάρος της πρεσβείας στο Βερολίνο) για να βολευτεί  διπλωμάτης που είχε την εύνοια της κ.Μπακογιάννη.

Οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού και της κ.Παπαδοπουλου ήταν τεταμένες, καθώς λίγο πριν τις εκλογές ο κ.Κοτζιάς είχε ανακαλέσει στην Αθήνα την κ.Παπαδοπουλου, αλλά ο Πέτρος Μολυβιάτης ως υπηρεσιακός υπουργός έδωσε την εντολή για επιστροφή της στις Βρυξέλλες.
Τώρα ο κ.Κοτζιας επανήλθε, της ζήτησε να επιστρέψει στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε στην κ.Παπαδοπούλου να πάρει άλλο πόστο (από τα διαθέσιμα στα Βαλκάνια και στην Λατινική Αμερική).

Πηγές της ηγεσίας του ΥΠΕΞ καταλογίζουν στην κ.Παπαδοπουλου ότι  ενημέρωνε ως μη όφειλε κατά την διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης  συνεργάτες του κ.Σαμαρά και στελέχη της ΝΔ για τις συνομιλίες που διεξήγοντο με τους δανειστές στις Βρυξέλλες.
Βεβαίως ο αντίλογος από στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας είναι ότι η κ.Παπαδοπούλου που είναι εξαιρετική διπλωμάτης με πολύ καλή θητεία στα Σκόπια ,έχει στοχοποιηθει από  δυο εμπειρογνώμονες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία, που -ως νεοφώτιστοι ΣΥΡΙΖαίοι- ήθελαν να περιθωριοποιήσουν την επικεφαλής της ΜΕΑ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τον δικό τους ρόλο και να προωθήσουν έναν πιο «βολικό» πρέσβη στην θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου.

Η Ντόρα μίλησε για διωγμό από το βήμα της Βουλής  

H Ντόρα Μπακογιάννη επανήλθε και μάλιστα από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης κατηγορώντας τον ΥΠΕΞ ότι «επιδίδεται σε διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών, με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για διάλυση στο χώρο του ΥΠΕΞ και σημείωσε: «Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους εκάστοτε υπουργούς για συμπάθειες και αντιπάθειες, αλλά ποτέ για εμπαιγμούς και διωγμούς» .
Οπως παρατήρησε: «Η δίωξη αυτή αποτελεί μικρότητα και εμπάθεια. Πυροβολούμε τα πόδια της Ελλάδας» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.