Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τι γίνεται με το επίδομα υπερηλίκων, τις νέες συντάξεις Βορειοηπειρωτών και Ποντίων;

Σχεδόν ένα μήνα μετά την αποστολή στον ΟΓΑ της σχετικής εγκυκλίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες (το οποίο αντικαθιστά τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών), πηγές από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρουν ότι οι πρώτες πληρωμές δεν θα αργήσουν πολύ.

Το επίδομα αφορά όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και τους Πόντιους και Βορειοηπειρώτες χωρίς σύνταξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pontos-news.gr, το γραφείο του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου συντάσσει ήδη την κοινή υπουργική απόφαση η οποία, μόλις υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία των αιτήσεων.

Στην κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται θα αναφέρονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής των 360 ευρώ, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των ψηφισμένων διατάξεων. Μόλις… πέσουν οι υπογραφές, η κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει να περαστεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να υπολογίζουν ότι οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν περίπου τον Οκτώβριο. Το επίδομα των 360 ευρώ θα πιστώνεται στους λογαριασμούς την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα.


Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο ο ΟΓΑ ενημερώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι δεν λαμβάνουν, ή δεν δικαιούνται, σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα ή από το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, που να ξεπερνά τα 360 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Οργανισμός θα πρέπει να τους πληρώσει τη διαφορά, εκτός αν είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τα χρόνια παραμονής που απαιτούνται προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος. Πλέον πριν από την υποβολή της αίτησης απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα (από 10 χρόνια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος).

Διαφορετικά, η 15ετία θα μπορεί να μετρήσει αν ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς παραμονής πριν από την κατάθεση της αίτησης, συν άλλα πέντε χρόνια μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα για όσο διάστημα του καταβάλλεται το επίδομα.


Κατεβάστε από ΕΔΩ την εγκύκλιο του Αναστάσιου Πετρόπουλου προς τον ΟΓΑ.

Κατεβάστε από ΕΔΩ το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016, που αφορά στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

από www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.