Σελίδες

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Αφιέρωμα της ιστοσελίδας της ΣΦΕΒΑ για το Νεοχώρι Αγίων Σαράντα

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: Το ΝεοχώριΤο Νεοχώρι (Κασίμ- Αλάιμπεη) είναι ένα μικρό χωριό  στην πρώην  επαρχία του Αλύκου, σήμερα στο δήμο Φοινίκης.
Απλώνεται απάνω σε μια ράχη, νοτιοανατολικά του Αλύκου και  6 χιλιόμετρα ΝΑ των Αγ. Σαράντα, σε υψόμετρο  100 μ.
Πήρε το όνομα Κασίμ-Αλάιμπεη από την κτηματία, Κασίμ Αλάι, μπέης, που το είχε τσιφλίκι κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Αργότερα άλλαξε το όνομα σε «Νεοχώρι», μια και  ιστορικά είναι ένας νέος οικισμός.
Η παράδοση λέει πως ένας βλάχος με καμιά εικοσαριά πρόβατα εγκαταστάθηκε πρώτος οικογενειακώς. Μετά ήρθαν και λίγες οικογένειες. Μετά το 1946 εδώ μετοίκησαν  πολλοί κάτοικοι από το χωριό Πάλη, στο κέντρο του Βούρκου,  μετά τον πνιγμό του. Νεοχώρι το ονόμασαν.
Την δεκαετία του ’30 ήταν περιουσία του Λόρδου Ιταλού Μπιμπέλι. Αυτός έκτισε εκεί τη βίλα του όπου αργότερα έγινε Δημοτικό σχολείο. Το γύρω πνιγμένο μέρος μετατράπηκε από τον λόρδο ως μέρος κυνηγιού για πάπιες και χήνες.
Στις στατιστικές εμφαίνεται για πρώτη φορά σ’ αυτή του 1913 με 85 κατοίκους. Στην απογραφή του 1923 είχε 52 κατοίκους  και το 1927 κατέβηκε στους  45.
Οι κάτοικοι του είναι όλοι ελληνικής καταγωγής.
Αν και μικρό το χωριό δεν γλύτωσε από την ταξική πάλη. Το 1953 ο Κώστας Σιώζιος (απόγονος της οικογένειας Βλάχου) κηρύσσεται κουλάκος. Σειρά είχε ο Βαγγέλης Τσούρας, να ντεμασκαριστεί ενώπιον όλων για την «εχθρική» δουλειά του.
Το Νεοχώρι ενώθηκε με  άλλα 10 νοικοκυριά στον Ενωμένο Συνεταιρισμό του Αλύκου και αργότερα στον Συνεταιρισμό Ανώτερου Τύπου της Φοινίκης με 17 νοικοκυριά.
Κυριότερη κατεύθυνση της οικονομίας είναι τα σιτηρά και η χοντρή κτηνοτροφία.
Στα χρόνια της συνεταιριστικής ζωής έφθασε τους 273 κατοίκους, λειτούργησε Δημοτικό σχολείο και εμπορικό κατάστημα.
Σήμερα, λόγω της μετανάστευσης οι κάτοικοί του, είναι πολύ λίγοι.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.