Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Φωτορεπορτάζ και σχόλια από την 76η επέτειο του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες




Πορεία από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βουλιαρατών μετά τη Δοξολογία στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο για την κεντρική εκδήλωση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου



Επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες Πεσόντες Στρατιώτς που 1940 που αναπαύονται στους Βουλιαράτες.





Η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαρατών (φώτο από προφίλ facebook Δήμος Δρόπολης). 

Στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: "Ήρθαμε σήμερα εδώ, στον τόπο της θυσίας, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν τους ξεχάσαμε. Και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια να βρουν επιτέλους τόπο αναπαύσεως. Και, όπως ψάλλουμε στον εθνικό μας ύμνο, τα κόκκαλά τους απ’ όπου ξεπήδησε η ελευθερία είναι ιερά. Αυτά τα ιερά κόκκαλα αναζητούμε για να ταϕούν όπως αρμόζει στις παραδόσεις μας εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια. Και τους ζητούμε συγγνώμη, συγγνώμη εξ ονόματος κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, που 76 χρόνια μετά, οι περισσότεροι από τους 7.976 ήρωες, που οι σωροί τους έμειναν στην Αλβανία, είναι ακόμη άταϕοι. Προσδοκούμε ότι η διμερής συμϕωνία μας με την Αλβανία θα υλοποιηθεί σύντομα ώστε να επιτελέσουμε επιτέλους όλοι μας την ηθική αυτή υποχρέωση απέναντι στους ήρωες του έπους του ’40".



Ο εκπρόσωπος των συγγενών των ενταφιασμένων στρατιωτών στους Βουλιαράτες 


Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41




Ο λογοτέχνης κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, ο πρωτεργάτης της ανάδειξης των στρατιωτικών νεκροταφείων και της ανεύρεσης των οστών των άταφων πεσόντων στο Βορειοηπειρωτικό Έπος. 



Ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Ένωσης Δροπολιτών Βορείου Ηπείρου "Ο Δρίνος". Μόνο που ο εκφωνητής - προξενικός υπάλληλος Βασίλης Κουτσός "έφαγε" κατά την εκφώνηση τον όρο "Βόρειος Ήπειρος". 
Στο τέλος επίσης δεν επετράπη στον κ. Σιάτρα να τραγουδήσει ένα δημοτικό άσμα για τους Έλληνες πεσόντες του 1940 - ΄41 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες επετειακές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ στο Νεκροταφείο Βουλιαρατών.



Η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" Βιολέτα Νίκα. Ο εκφωνητής - προξενικός υπάλληλος Βασίλης Κουτσός προσφώνησε λάθος επίθετο και λάθος ιδιότητα, αρνούμενος να τα διορθώσει. Προσφώνησε επίσης τον φορέα με το αρκτικόλεξο, παρόλο που ανέφερε όλους τους άλλους φορείς με ολόκληρες τις ονομασίες τους. Όπως και στην περίπτωση του κ. Σιάτρα δεν έπρεπε να ακουστεί ο όρος "Βόρειος Ήπειρος" για να μην παρεξηγηθούν οι αλβανοί "φίλοι" μας. 



Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41 Γιώργος Σούρλας, βραβεύει την οικογένεια του Γιώργου Γκάζικα από τους Βουλιαράτες που πρόσφερε το σπίτι του στον Ελληνικό Στρατό για την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Το βραβείο παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών. Ο κ. Σούρλας διεμήνυσε για άλλη μία χρονιά στην Αλβανία ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει άλυτο το ζήτημα των άταφων Ελλήνων πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο. Χάρη στον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής ακούστηκε ο "απαγορευμένος όρος".



Επετειακό πρόγραμμα των μαθητών του Ελληνικού μειονοτικού Σχολείου Βουλιαρατών με ποιήματα και τραγούδια για το Έπος του 1940 - ΄41.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.