Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο αλβανικός τυχοδιωκτισμός και η ελληνική αμηχανία

Κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται για αστειότητες της Αλβανικής κυβέρνησης, αυτά τα περί διεκδικήσεων, Ακρόπολης και άλλων τινών «φαιδρών». Δεν είναι όμως! Ο πρωθυπουργός της γείτονος κ. Έντι Ράμα θέτει με θράσος σημαντικά θέματα, που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες της χώρας μας για την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Η επιρροή που δέχεται από τον Τούρκο ηγεμόνα Ταγίπ Ερντογάν είναι αναμφισβήτητη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την αλαζονική επίδειξη ενός τυχοδιωκτισμού, που δεν έχει - για εμάς- καμία λογική. Έχει όμως για τους Αλβανικούς σωβινιστικούς κύκλους και την Τουρκία, που έφτιαξε το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο», μια θηλιά γύρω από την Ελλάδα.


Δυστυχώς, οι ευθύνες ανήκουν στις κατά καιρούς Ελληνικές κυβερνήσεις, οι  οποίες όχι μόνο αμήχανα ανέχτηκαν τις αναιδείς αλβανικές προκλήσεις, αλλά επέμεναν να στηρίζουν τους γείτονες σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο κι ακόμη να τους δεχόμαστε δίνοντάς τους δουλειές, τροφή και στέγη. Εκείνοι το εξέλαβαν ως υποχρέωσή μας και άλλοτε ως αδυναμία μας και διαπιστώνοντας την χλιαρή αντίδραση, κάθε  φορά που προκαλούσαν, αποθρασύνθηκαν!


Γκρεμίζουν σπίτια και αρπάζουν περιουσίες Ελλήνων στην Χειμάρρα, απαιτούν την επιστροφή των Τουρκο-Αλβανοτσάμηδων στην Θεσπρωτία, θέλουν δικά τους εδάφη μας μέχρι την ...Ναύπακτο, ανακάλυψαν τώρα ότι η Αθήνα πρωτοκατοικήθηκε από... Αλβανούς και πως ο Παρθενώνας σώθηκε από τον ...Αλβανό Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο Δούσμανη!


Είναι βλέπετε και ανιστόρητος ο κ. Ράμα. Ο Δούσμανης δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος, αλλά Κερκυραίος προεστός που πολέμησε στο πλευρό των Βενετών, που το 1687, υπό τον Μοροζίνη, βομβάρδισαν τμήμα της Ακρόπολης, όπου και οι αποθήκες πυρομαχικών των πολιορκουμένων Τούρκων. Όμως δεν έχουν καμία σημασία όλα αυτά που κάθε φορά κατασκευάζουν  αλβανικές τυχοδιωκτικές δυνάμεις και καμία ιστορική απάντηση δεν αξίζει στις ιταμές απαιτήσεις εκείνων, που το 1940 μας είχαν κηρύξει τον πόλεμο μαζί με τους Ιταλούς.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσει η Ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται σκληρή αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Πρώτα από όλα να «σφραγίσει» τα σύνορα, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη είσοδος των Αλβανών. Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία- πύλες εισόδου και εξόδου.
Να εντατικοποιηθεί ο επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών που δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα.
Να τεθούν περιορισμοί στην μεταφορά κεφαλαίων- εμβασμάτων στην Αλβανία.
Να θέσει όρους, μέχρι άσκηση βέτο, για την Ευρωπαϊκή πορεία της.

Ας αρχίσει με αυτά η κυβέρνηση και αν δεν συνετιστούν οι γείτονες, υπάρχουν και άλλα μέτρα αποτελεσματικότερα. Εκείνο που προέχει όμως είναι να πάψει να ...μουρμουρίζει και να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο τα καραγκιοζιλίκια, ούτε τις διώξεις Ελλήνων που ζουν στην Βόρειο Ήπειρο, ούτε και τις ξεπερασμένες αντιλήψεις περί της ...Μεγάλης Αλβανίας.


Να πει εν τέλει στον κ. Ράμα ότι αν επιμείνει στους ανόητους μεγαλοϊδεατισμούς, τότε και η χώρα μας θα θέσει θέμα Βορείου Ηπείρου! Πώς φαίνεται ένα τέτοιο αίτημα στην Αλβανική κυβέρνηση; Σίγουρα θα βγεί από τα ρούχα της και καλά θα κάνει, αλλά νομίζουμε ότι είναι σωστό να υπάρχουν ...αμοιβαίες διεκδικήσεις, έτσι για την ισορροπία!


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.