Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Vangjel Dule: Ένα χρήσιμο αντικείμενο του αλβανικού πολιτικού συστήματος

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και ο πιο καλοπροαίρετα δύσπιστος είδε κατάματα την αλήθεια που δεν ήθελε να πιστέψει.
Ο πρόεδρος του PBDNJ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ενός πολυπολιτισμικού παναλβανικού μορφώματος που εμφανίζεται ως πολιτικός εκφραστής της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "Ομόνοια", ο κ. Vangjel Dule, είναι τρίτος στη λίστα των υποψηφίων του PD (Δημοκρατικού Κόμματος)!
Πρόκειται για μία κίνηση που του εξασφαλίζει την συνέχιση της βουλευτικής του καριέρας που διαρκεί από το 2001. 

Εκείνη την χρονιά είχε αναδειχθεί ως πρόεδρος της Ομόνοιας τρίτος Βουλευτής του PBDNJ, από την διαδικασία της παναλβανικής λίστας, αφού στην εκλογική περιφέρεια της Δρόπολης - Πωγωνίου, ηττήθηκε κατά κράτος για δεύτερη συνεχόμενη φορά (η πρώτη ήταν το 1997) από το υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Βαγγέλη Τάβο.
Όμως για να βγει βουλευτής από την παναλβανική λίστα, μιας και "τα κουκιά δεν έβγαιναν", έπρεπε να επιστρατευτούν ψήφοι από το Ντούσκο της Λούζνιας...

Την περίοδο 2001-2005 το PBDNJ (του οποίου ο Dule έγινε πρόεδρος το 2003), συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του PSSH (Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας) του Fatos Nano.
Ταυτόχρονα όμως τα φερέφωνα του μέσα από τις τοπικές εφημερίδες, χαρακτήριζαν ως "προδότες", "διασπαστές" και "δούρειους ίππους" όσους αναδεικνύονταν βουλευτές (όπως ο Τάβος) ή έπαρχοι (όπως ο Λιούλιος και ο Τόλης) με το PSSH.

Στις εκλογές του 2005 ο πρόεδρος του πολυπολιτισμικού παναλβανικού μορφώματος, που εμφανιζόταν ως εκφραστής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, επανεξελέγη βουλευτής (από την παναλβανική λίστα φυσικά) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του PD (Δημοκρατικού Κόμματος) του Sali Berisha, έχοντας έναν υπουργό (εργασίας) και έναν περιφερειάρχη (Αργυροκάστρου). 

Το 2009 αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να συμμαχήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ώστε να εξασφαλίσει έστω και μία έδρα, έστω και μόνο για τον εαυτό του.
Επειδή όμως ο υπουργός (Κώστας Μπάρκας) και ο περιφερειάρχης (Σπύρος Ξέρρας) επέλεξαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με τον κόμμα του Sali Berisha, σε καθημερινή βάση λιθοβολούνταν από τον μηχανισμό προπαγάνδας του Dule, ως "προδότες, διασπαστές, δούρειοι ίπποι". 
Τώρα η προδοσία είχε αλλάξει χρώμα.

Τον Μάρτιο του 2010 ιδρύθηκε το Κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον", το οποίο απευθυνόταν αποκλειστικά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Το κόμμα αυτό χαρακτηρίστηκε αμέσως ως "μπερισικό δημιούργημα" από τα φερέφωνα του ενός, αδιαμφισβήτητου ηγέτη και αποκλειστικού Έλληνα αντιπροσώπου στην αλβανική Βουλή Dule.

Το 2013 το ντουλικό PBDNJ, μπήκε στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα, συμμετέχοντας με τρεις υφυπουργούς, παραμένοντας σε αυτή και μετά την ελληνοκτόνο
διοικητική διαίρεση του 2014. 

Ο Dule, ως άψογος καιροσκόπος και φιλοτομαριστής, δεν δίσταζε να αλλάζει πολιτικά στρατόπεδα προκειμένου να διασώσει την πολιτική - επαγγελματική του καριέρα. 
Ταυτόχρονα όμως φρόντιζε και να λασπολογεί κάθε ελληνικής καταγωγής αντίπαλο του, μέσω των παπαγάλων του, ώστε να εμφανίζεται ως ο μόνος πραγματικός εκπρόσωπος της ΕΕΜ.
Βέβαια οι δικές του κινήσεις και επιλογές ήταν "πολιτικές τακτικές", ενώ η συνεργασία των άλλων Ελλήνων πολιτευτών με αλβανικά σχήματα αποτελούσε "προδοσία".

Ασφαλώς ο ίδιος και τα φερέφωνα του άλλαζαν το τροπάριο ανάλογα με τις περιστάσεις και για τους αλβανούς πολιτικούς αρχηγούς που υπηρετούσαν ή αντιμετώπιζαν κατά καιρούς. Ο Μπερίσα από "αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος" έγινε ανθέλληνας, για να ακολουθήσει η αγκαλιά με τον "καλό σύμμαχο" Ράμα, πριν θυμηθούν ότι είναι και αυτός ανθέλληνας.

Όμως, μιας και η σχέση είναι αμφίδρομη, το αλβανικό πολιτικό σύστημα φέρθηκε στο Dule με απόλυτη γενναιοδωρία.
Πάντα φρόντιζε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τον κρατά πολιτικά ζωντανό, διασφαλίζοντας του σε σταθερή βάση την βουλευτική έδρα και πολλές φορές την συμμετοχή του στις αλβανικές κυβερνήσεις, οποιασδήποτε παράταξης.
Γιατί ο Dule ήταν και παραμένει ότι πιο βολικό για τα Τίρανα ως "πολιτικός αντιπρόσωπος" της ΕΕΜ.
Καμία διεκδίκηση, καμία παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς, καμία εθνική προσπάθεια, καμία λύση υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Μόνο κατά καιρούς τηλεοπτικές δηλώσεις και πάντα προεκλογικά ανέβασμα των τόνων εντός της Βουλής προς χάριν εντυπωσιασμού μέχρι να εξασφαλίσει ή καλύτερα να δικαιολογήσει την έδρα του.

Ο Dule αποτελεί διαχρονικά το τέλειο άλλοθι του βαθέως αλβανικού κράτους περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς. Γι' αυτό και δεν τον αφήνει άνεργο...

Το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του προέδρου του PBDNJ ήρθε στο τέλος Μαΐου 2017, οπότε και εξασφάλισε μία βουλευτική έδρα χωρίς να χρειαστεί να λάβει ούτε μία βορειοηπειρωτική ψήφο! 
Απλούστατα θα είναι ένας διορισμένος "εκπρόσωπος της μειονότητας" χάρη στη γενναιοδωρία του κόμματος του ανθέλληνα Μπερίσα, που ξανάγινε "αξιόπιστος σύμμαχος" και τις αλβανικές ψήφους.  

Το αλβανικό κράτος και το αλβανικό πολιτικό σύστημα δεν αφήνει ποτέ παραπονεμένους τους πιστούς υπηρέτες του.
Όπως άλλωστε έκανε και με τον πρώην πρόεδρο της οργάνωσης "Ομόνοια" Jani Jani, που αρχικά τον σπούδασε επί κομουνιστικού καθεστώτος στην Θεσσαλονίκη και μετά από πολλά χρόνια τον έχρισε πρόξενο του στα Ιωάννινα! 

Ομόνοια και PBDNJ αποδεικνύονται οι ιδανικές ελληνόφωνες σχολές που εξασφαλίζουν μία αξιόλογη σταδιοδρομία στην υπηρεσία της Αλβανίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.