Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μεγάλη έκπληξη η αυτοδυναμία του Έντι Ράμα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Σαρωτική επικράτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με 48% και 74 έδρες (9 έδρες περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές), που του εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία στην Βουλή των 140 μελών, έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στην Αλβανία.
Η ενωμένη αντιπολίτευση που συσπειρώθηκε στα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπάσα, παρά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών, έλαβε το 29% των ψήφων υποχωρώντας στις 43 έδρες (από 50 έδρες που πήρε στις εκλογές του 2013), ενώ τρίτη δύναμη παραμένει το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα με 14% και 19 έδρες (3 έδρες επιπλέον).
Με 3 έδρες θα συμμετέχει στην επόμενη Βουλή το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας, το οποίο έχει στην κορυφή της ατζέντας του την προβολή και διεκδίκηση του λεγόμενου «τσάμικου ζητήματος», εγείροντας ακόμα και εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Επίσης μία έδρα κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό ρεκόρ έφτασε η αποχή σε βουλευτικές εκλογές, μετά από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος το 1991, αφού η συμμετοχή ανήλθε στο 44%, παρά την παράταση μίας ώρας που έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επικαλούμενη την αφόρητη ζέστη και την μουσουλμανική εορτή του μπαϊραμιού.
Ο δημοσιογράφος και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος το 1994 καταδικάστηκε από την αλβανική δικαιοσύνη για την άοκνη δράση του υπέρ της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολιάζοντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 τα εκλογικά αποτελέσματα, σημείωσε ότι η μεγάλη διαφορά υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτέλεσε έκπληξη αν και ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση Ράμα άσκησε έντονες πιέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και πολίτες, ώστε να αποσπάσει περισσότερες ψήφους.
«Δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα που θα έδινε τόσο μεγάλη διαφορά και μάλιστα την αυτοδυναμία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα. Ήταν πραγματικά έκπληξη αυτή η τόσο μεγάλη άνοδος του κυβερνόντος κόμματος στην Αλβανία. Πάντως ακόμα και οι ίδιες οι αλβανικές πηγές και τα ΜΜΕ σημειώνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ψηφίστηκε συντριπτικά από τους δημοσίους υπαλλήλους και τις οικογένειες τους, στους οποίους ασκήθηκαν πιέσεις και απειλές.
Όσον αφορά τα αρνητικά ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα και με τους αναλυτές, οφείλονται στην όχι και τόσο καλή καμπάνια από τον αρχηγό του Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος χρησιμοποίησε προεκλογικά το σύνθημα για μία «Νέα Δημοκρατία», το οποίο θεωρήθηκε άστοχο και ασύμβατο με τις εφετινές βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.
 Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η οποία δεν στήριξε το μοναδικό κόμμα που την εκπροσώπησε αυτόνομα στις εκλογές.
«Δυστυχώς ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν κατόρθωσε να πάει ενωμένος στις εκλογές. Από τη μία το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) κατέβηκε μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε να είναι στην τρίτη θέση της λίστας του κόμματος του Μπάσα στην Περιφέρεια Αυλώνας και να βγαίνει οριακά βουλευτής. Από την άλλη το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (ΕΕΜΜ) που συμμετείχε αυτόνομα στις εκλογές δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ψήφων για να αναδείξει έστω και έναν βουλευτή», είπε το ιδρυτικό μέλος της Ομόνοιας.
Όπως σημείωσε μάλιστα, «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων στην Περιφέρεια Αυλώνας που συγκεντρώνονται κυρίως στον Δήμο Φοινικαίων (περιοχή Αγίων Σαράντα) και στον Δήμο Χιμάρας, ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα αλβανικά κόμματα. Το γεγονός αυτό ήταν μία μεγάλη απογοήτευση, μιας και οι Έλληνες είχαν ως δική τους επιλογή το κόμμα ΕΕΜΜ το οποίο κατερχόταν στις εκλογές ως η μοναδική και ανεξάρτητη πολιτική δύναμη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η αιτία είναι ότι το κόμμα αυτό δεν κατάφερε να εξαπλώσει τη δυναμική του στη Χιμάρα αλλά και στις  Περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, που υπάρχει Ελληνισμός, αλλά και στα Τίρανα. Συνεπώς το κόμμα ΕΕΜΜ πρέπει να αναδιοργανωθεί».
Ο κ. Παπαχρήστος υποστήριξε ότι και η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», ως οργάνωση που εκφράζει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές:
«Η Ομόνοια πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα της από όλη αυτή την κατάσταση, προχωρώντας σε ανανέωση με εκλογές από τη βάση οι οποίες θα αναδείξουν νέο γενικό συμβούλιο και νέο προεδρείο, που θα συμβαδίζουν με τα συμφέροντα του Ελληνισμού και όχι των αλβανικών κομμάτων».

Καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών την πέτρα από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας
Την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης των Φιλιατών Θεσπρωτίας καταδίκασε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την ως κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.
«Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη», σημειώνει στην σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Τα εγκαίνια της κεντρικής πλατείας Τιράνων έγιναν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην γειτονική χώρα και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε, δεν προέβη αμέσως δημόσια σε ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.
«Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας», καταλήγει με σαφήνεια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
KANAΛI 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.