Σελίδες

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Συμπαράσταση στους Έλληνες της Χιμάρας από την Ποντιακή Νεολαία


Στα παρχάρια και τα μωμοέρια, που «ξεριζώθηκαν» από τον Πόντο και αναβιώνουν στη Δυτική Μακεδονία, ήταν αφιερωμένη η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου στην κατασκήνωση του Βογατσικού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, στο Δήμο Άργους Ορεστικού, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Εκατοντάδες νέοι και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν για μια ακόμη χρονιά το παρών με απώτερο σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ τους αλλά και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα που απασχολούν το ιστορικό παρελθόν και το κοινωνικό σύνολο.

Οι νεολαίοι της ΠΟΕ την τελευταία ημέρα της συνάντησης αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 13η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.


Ψηφίσματα 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. 

1) Διακηρύσσουμε την πίστη μας για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς επίσης και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε επίσης ότι θα κορυφώσουμε όλες τις παραπάνω προσπάθειες μας το 2019, έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα. 

2) Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς. 

3) Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση κα το Υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής. 

4) Απαιτούμε να επανενταχτεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του εν λόγω κεφαλαίου με περισσότερα στοιχεία. 

5) Ζητούμε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την έδρα Ποντιακών Σπουδών, την εύρεση υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. 

6) Καλούμε την Ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο και ζητούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί. 

7) Αναγνωρίζουμε την Γενοκτονία των Κούρδων Yazidi από την τρομοκρατική οργάνωση DΑESH και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο. 

8) Ως νέοι της 3ης & 4ης γενιάς ποντίων θεωρούμε σημαντικό και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητά των προγόνων μας στις επόμενες γενεές Ποντίων. 

9) Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων. 

10) Καλούμε την Αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις των Ελλήνων της Χιμάρας και την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση στο θέμα και να λάβει άμεσα δράση για την διάσωση των Ελλήνων και των περιουσιών τους. 


από pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.