Σελίδες

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ερώτηση βουλευτών Χ.Α. σχετικά με την πρόκληση Ράμα να καθιερώσει εισιτήριο εισόδου σε ορθόδοξες εκκλησίες

Монастырь свт. Николая в Месопотамо, Албания
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Πρόκληση Ράμα: βάζει εισιτήριο για την είσοδο σε ορθόδοξες εκκλησίες»   

Μετά το οργανωμένο σχέδιο αφανισμού του ορθόδοξου στοιχείου στην Βόρειο Ήπειρο από τις αλβανικές αρχές, που ξεκίνησε στην Χειμάρρα με πρόσχημα την ανάπλαση της περιοχής, συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, βάζοντας εισιτήριο για είσοδο στην μονή Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, στην μονή Αγίων Σαράντα στους λόφους πάνω από την πόλη και στο κάστρο της Χειμάρρας, όπου και εκεί υπάρχουν εκκλησίες. Εν τούτοις, το κάστρο της Χειμάρρας είναι κατοικημένο και θα πρέπει να το αποδείξει όποιος μένει εκεί, ειδάλλως θα πρέπει να καταβάλλει τα 100 λεκ. 

Η ακίνητη και κινητή περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα και αφορούσε ναούς, μονές, ιερά λείψανα, εικόνες και αλλά αντικείμενα λατρείας. Με νόμο του αλβανικού κράτους του 2009, 125 εκκλησίες και 36 ορθόδοξα μοναστήρια χαρακτηρίστηκαν πολιτιστικά μνημεία. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι υπό την διαχείριση του αλβανικού κράτους ως μουσεία και εκθέσεις βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας, όπως ο ναός της Παναγίας Βλαχέρνας στο Μπεράτι. 


Με το πρόσχημα λοιπόν της οικονομικής αξιοποίησης, ο Ράμα και η κυβέρνησή του προσπαθεί να καταστρέψει την ελληνική μειονότητα, αποκόπτοντάς την από την γη της και την θρησκεία της. 


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποιες ενέργειες θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πιέσει για την επιστροφή της περιουσίας της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας όπως προ καθεστώς Χότζα;
Γιατί δεν έχουν ενταχθεί σε λίστα εισπρακτικής εκμετάλλευσης από κρατικό φορέα, ισλαμικά τεμένη ή καθολικοί ναοί;
     
Αθήνα, 21/11/2017
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιωάννης Σαχινίδης
Βουλευτής Πέλλας
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.